Пред да тргнете во акција, погледнете на часовникот: Сексуален биоритам

Затоа, пред да започнете со играта на заведување, погледнете го вашиот часовник и видете какви се вашите шанси за подобро искуство.

Ако сакате да „влезете во акција“ од шест до осум наутро, треба да бидете подготвени за фактот дека нејзиното тело е будно, но сè уште не е подготвено за секс. Нивото на мелатонин е премногу високо, а температурата на телото не е доволно висока.

Мажите од шест до осум се многу возбудени, па затоа сексолозите велат дека жените во тоа време не можат да очекуваат ништо повеќе од „секс на брзина“.

Ситуацијата се менува од осум до десет часот, кога жената е веќе будна и подготвена. Нивото на ендорфини се зголемува, така што не треба долго за да се возбудите. Сепак, мозокот на мажот е веќе ориентиран кон работа, неговите нивоа на тестостерон полека се спуштаат во нормала, што го прави малку потешко да се заинтересира.

Сексолозите велат дека времето помеѓу десет и 12 часот е идеално за орален секс, затоа што рецепторите за вкус кај жените се тогаш многу остри. Мажот го поминува ова време размислувајќи, па овој период од денот размислува за секс, но нема да стори ништо специфично.

Жените се многу активни од 12 до 14 часот, но оваа активност нема никаква врска со сексот, па затоа ќе биде тешко да се заинтересираат засекс. Мажот, сепак, е многу расположеен, но ќе и биде тешко на неговата партнерка во овој момент да биде доволно заинтересирана за да започне нешто.

Времето помеѓу 14 и 16 часот е најдобро за зачнување, па ако сакате да започнете семејство, ова е најдобриот тајминг. Женскиот репродуктивен систем во ова време станува подготвен за зачнување, додека семето на мажјакот е со највисок квалитет околу 16 часот.

Повеќето жени не можат да водат љубов помеѓу 16:00 и 18:00 часот, но некои не им пречи  „ на брзина“ додека мажот е многу подготвен за акција.

Од 18 до 19 часот, двата пола своите мисли ги насочуваат кон враќање на енергијата што ја изгубиле во текот на денот, па затоа е малку веројатно дека се расположени за секс.

Сексолозите тврдат дека времето од 20 до 22 часот е идеално за лесна вечера и спиење. Жената е тогаш, после вечерата, полна со енергија и е подготвена дури да преземе иницијатива, додека посилниот пол е расположетен да ги исполни посебните желби на партнерката. Машките и женските се во иста „бранова должина“ во ова одредено време од денот.

Веќе по 22 часот, телото на жената паѓа во длабок сон. Сексуалноста опаѓа. Мажот се чувствува многу порелаксирано во тоа време, иако сè уште не спие. Помеѓу полноќ и шест часот, скоро е невозможно да имате секс со партнерот, бидејќи и двајцата претежно се веќе во длабок сон и се подготвуваат за следниот ден.