Пред девет години, метеор експлодираше над Челјабинск, сега во неговите остатоци е откриен досега невиден кристал

Кога, по детално испитување под различни микроскопи, го откриле овој необичен кристал, следеле дополнителни истражувања.

Претходно невидени видови на кристали беа откриени во прашина од метеор што експлодираше над Челјабинск во Русија пред девет години.

На петнаесеттиот ден од февруари 2013 година, вселенска карпа со дијаметар од 18 метри и тешка 12.125 тони влезе во атмосферата на Земјата со брзина од околу 66.950 km/h. За среќа, не погоди ниту една област, туку експлодираше дваесетина километри над Чељабинск; оставајќи зад себе прашина од ситни метеорити.

Тоа беше најголемата експлозија од ваков вид од катастрофата во Тунгуска во 1908 година. Експлодирала со сила 30 пати поголема од атомската бомба во Хирошима, пишува Live Science, пренесува Index.hr.

Непознат тип на кристал

На видеата од настанот се гледа како метеорот гори во блесок светлина што накратко беше посветла од Сонцето, проследено со моќен звучен бум кој ги скрши прозорците на околните куќи и оштети згради.

Во новото истражување, научниците анализирале дел од фрагментите што останале по експлозијата. Имено, метеорите при согорувањето создаваат мала количина прашина. Овие ситни зрна е многу тешко да се најдат бидејќи се премногу мали, па тие или се расфрлани од ветрот или паѓаат во водата.

Сепак, по експлозијата на метеорит во Чељабинск, огромен облак од прашина лебдеше во атмосферата повеќе од четири дена пред конечно да се спушти на површината.

Кога ја анализирале прашината, експертите пронашле досега непознати типови на кристали. Една од овие мали структури се случи токму во центарот на микроскопот. Прашањето е дали научниците би го забележале ако беше на друго место.

По дополнителна анализа со електронски микроскопи, научниците пронајдоа многу повеќе од овие кристали и спроведоа подетални испитувања. Кристалите имаа две различни форми; квази-сферични и шестоаголни, и двете имаа „уникатни морфолошки карактеристики“, според експертите.


Научниците не знаат како настанале овие кристали

Понатамошната рендгенска анализа откри дека кристалите се направени од слоеви на графит, форма на јаглерод што вообичаено се користи во моливи, опкружувајќи го централниот нанокластер во срцето на кристалот. Научниците веруваат дека најверојатните кандидати за овие нанокластери се: бакминстерфулерен (C60) или полихексациклооктадекан (C18H12); молекули направени од јаглерод и водород.

Фото: Universe


Тимот верува дека кристалите се формирале во услови на висока температура и висок притисок што се случиле за време на согорувањето на метеорот, иако точниот механизам зад нивното формирање сè уште не е јасен.

Во иднина, научниците се надеваат дека ќе пронајдат примероци од метеоритска прашина од други вселенски карпи за да видат дали овие кристали се вообичаен нуспроизвод од распаѓањето на метеорите или се единствени за експлозијата во Чељабинск.

Истражувањето наречено Егзотични јаглеродни микрокристали во метеоритската прашина на суперболидот на Чељабинск: експериментални истражувања и теоретски сценарија за нивното формирање беше објавено во The European Physical Journal Plus.


Фото и Видео: Youtube