Приказната за волшебникот и овците: Што сте вие?

Приказната за волшебникот и овците е омилена приказна на еден професор, што тој често им ја раскажуваше на своите студенти.

Во една ливада среде огромна шума, живееше волшебник, кој имаше големо стадо овци. Секој ден јадеше по една овца од стадото.

Овците многу го загрижувалеволшебникот - тие трчале низ шумата, а тој поминал многу време обидувајќи се да ги фати оддалечените овци, да ги донесе во стадото. Сепак, овците што требало да ги убие, ќе го почувствуваат и ќе започнат очајно да се спротивставуваат, а плачот ќе ги исплаши другите. Тогаш волшебникот реши да биде итар - разговараше со секоја овца сам и им предложи нешто на секоја од нив.

На една овца и рече: "Ти не сте овца, ти си личност како мене.  Немаш од што да се плашиш затоа што убивам и јадам само овци, а ти си единствениот човек во ова стадо, што значи мојот најдобар пријател".

На друга овца и рече: "Зошто бегаш од мене како другите овци. Ти си лав и не треба да се плашиш од ништо. Јас само убивам овци, а ти си мој пријател".

На третата и рече: „Гледај, не си овца, ти си волк. Волк што го почитувам. Ќе продолжам да убивам една овца од стадото секој ден, а волкот, најдобриот пријател на волшебникот, нема причина да се плаши. "

На овој начин тој разговарал со секоја овца и им сугерирал на сите дека тие не се овци, туку сосема друго животно, различно од сите други овци во стадото. По овој разговор, однесувањето на овците целосно се сменило - тие пасеа мирно, никогаш повеќе не бегаа во шумата. И кога волшебникот ги уби следните овци, тие помислија: „Па, тој ги уби овците, а јас сум лав, волк, човек… најдобриот пријател на волшебникот, немам причина да се плашам“.

Дури и овците што ги убивал не се спротивставија. Тој само ќе пријде на едена од нив и ќе речеше: "О, мојот најдобар другар, не разговаравме долго време. Дојди во мојот двор. Ми треба твојот совет за стадото овци". И овците со гордост би оделе во дворот на волшебникот. И таму тој навистина ќе го прашаше неговиот најдобар пријател што се случува во стадото. Жртвата ќе му раскажеше со цела радост, а потоа волшебникот ќе ја убиеше.

Бидејќи смртта беше моментална, овците немаа време да разберат ништо. Волшебникот  беше многу задоволен, тој ја крена самодовербата за секоја овца, како резултат на тоа, тие повеќе не размислуваа за неизбежната смрт, беа помалку нервозни, уживаа во животот и мирно ја пасеа тревата, што го направи нивното месо многу по вкусно.

Многу години, волшебникот лесно управуваше со големо стадо, а најинтересно е што самите овци почнаа да му помагаат. Ако премногу разумни овци почнаа да ја преземаат вистинската состојба на работите, тогаш останатите овци ќе се бунеа ... бидејќи тие, лавовите, луѓето, волците, најдобрите другари на волшебникот, го информираа за чудното однесување на таа овца. Следниот ден волшебникот ќе ги јадеше со задоволство.