Путин се смее: Последиците од „војната на Израел- Хамас, Газа“: Која е скриената причина?

Тековниот конфликт меѓу Израел и палестинската милитантна група Хамас го привлекува вниманието на медиумите ширум светот. Газа е срамнета со земја, десетици лијади мртви.

Како и да е, друг конфликт што ја губи релативната важност во овој фокус е војната меѓу Русија и Украина. Некои аналитичари сугерираат дека оваа промена на фокусот може да биде од корист за рускиот претседател Владимир Путин, кој беше критикуван за воени злосторства.

Според извештајот на Си-Ен-Ен на 17-ти (по локално време), анализата на проектот ГДЕЛТ, кој ги следи светските медиуми, покажа дека покривањето на војната во Украина значително се намалило по ненадејниот напад на Хамас врз Израел на 7-ми јули.

Само неколку дена пред нападот на Хамас, процентот на покривање на CNN посветен на конфликтот во Украина беше околу 8%. Сепак, оттогаш падна на помалку од 1%.

Поголемиот дел од преостанатото покривање беше за финансиската помош на САД за Украина, а не за фактичката воена ситуација.

Слични трендови беа откриени на интернет, според податоците од фирмата за интернет аналитика Comscore.

Дискусиите за војната во Украина на услугите за социјално вмрежување (СНС) значително се намалија по војната меѓу Израел и Хамас.

Иако не е изненадувачки што новиот конфликт на Блискиот Исток доведе до помало покривање на војната во Украина, Си-Ен-Ен објави дека оваа ситуација може да се сфати како благодет за претседателот Путин.

За претседателот Путин, кој се соочува со критики за инвазијата на Украина, оваа промена на фокусот може да го ублажи одреден притисок и да му овозможи да ја продолжи војната.

Пол Колбе, виш соработник во Центарот за наука и меѓународни односи Белфер на школата Кенеди во Харвард, предвиде дека претседателот Путин ќе биде задоволен од тоа што вниманието на САД ќе биде свртено кон конфликтот Израел-Хамас.

Колбе, кој работеше во Централната разузнавачка агенција (ЦИА) 25 години, рече: „Како што се намалува покривањето на западните медиуми за војната во Украина, Русија ја пополнува празнината со ширење лаги и лажни информации“.

Во меѓувреме, Русија треба да одржи претседателски избори во март следната година. Иако претседателот Путин официјално не ја објави својата кандидатура, постојат прогнози дека или ќе ја зацврсти својата намера да се кандидира или ќе победи со висока поддршка доколку го направи тоа.

Претседателот Путин неодамна го одобри амандманот на законот за претседателски избори со кој се ограничува опсегот на покривање на изборите.

Извор: Ганг нам Тајмс