Рачни UV-светлосни уреди што го убиваат коронавирусот

Телефон, клучеви, паричник… и ултравиолетов светлечки уред. Истражувачите велат дека преносни, рачни ултравиолетови лесни уреди способни за убиство на КОВИД-19 може да бидат реалност во иднина. Овие гаџети ќе емитуваат ултравиолетова светлина со висок интензитет и брзо ќе ги дезинфицираат насочените области.

Постојат два главни начини за чистење и отстранување на бактерии и вируси од дадена површина: изложеност на хемикалии и ултравиолетово (УВ) зрачење. УВ зрачењето помеѓу 200 и 300 нанометри може ефикасно да убие вирус. Очигледно, уредите кои емитуваат УВ зраци ќе бидат практични деновиве заради КОВИД-19.

Авторите на студијата, меѓутоа, веруваат дека можат да се развијат многу повеќе преносни, подолготрајни, енергетски ефикасни и еколошки диоди што емитуваат светлина во УВ. Потребните LED диоди веќе постојат, но процесот е комплициран од фактот дека електродните материјали исто така мора да бидат транспарентни.

„Мора да се обезбеди доволна УВ-светло доза за да се убијат сите вируси“, вели Роман Енгел-Херберт, вонреден професор по наука, физика и хемија во Пен. „Ова значи дека ви треба UV LED со високи перформанси кои емитуваат висок интензитет на УВ светлина, што во моментов е ограничено со транспарентниот материјал за електрода што се користи.“

„Во моментов нема добро решение за УВ-транспарентна електрода“, објаснува Јозеф Рот, доктор по наука и инженерство на материјали во Пен Стејт. „Сега, се користи сегашното материјално решение за примена на видливо светло и покрај тоа што е премногу апсорбирање во опсегот на УВ. Едноставно нема добар избор на материјал за УВ-транспарентен спроводен материјал што е идентификуван “.

Значи, тимот во Пен Стејт, во соработка со истражувачи од Универзитетот во Минесота, одлучи да побара нов материјал со соодветен состав. А тоа е материјал наречен стронциум ниобат. По добивањето на некои примероци на стронциум ниобат од Јапонија, истражувачкиот тим го тестираше материјалот како УВ про транспарентен проводник.

„Додека нашата прва мотивација за развој на УВ транспарентни проводници беше да се создаде економско решение за дезинфекција на вода, ние сега сфаќаме дека ова откритие потенцијално нуди решение за деактивирање на КОВИД-19 во аеросоли што може да се дистрибуираат во HVAC системите на згради“, рече тој.

Покрај  лична употреба, УВ-светлосните уреди може да се употребат за дезинфекција на големи јавни места како паркови, театри, автобуси и метроа.