Редок часовник направен за султанот од Брунеи го собори светскиот рекорд

Филип Дуфур постави нов светски рекорд за независни производители на часовници со еден исклучително редок модел…

Станува збор за часовникот Grande et Petite Sonnerie, кој пред извесно време преку A Collected Man беше продаден за 7,33 милиони долари. Реткоста сега е најскапиот независен часовник некогаш продаден и еден од 10 -те најскапи часовници што јавно ги смени сопствениците.

Рачно изработен од Дуфор, кој се смета за еден од најважните живи независни производители на часовници, овој модел е еден од осумте што постојат и трет кој ја напушти работилницата на овој мајстор. Првично беше направен за султанот од Брунеи во 1995 година, а последен пат се појави во јавноста пред десет години.

Часовникот е дел од најделикатната серија на славниот мајстор. Неговиот многу комплициран механизам првпат се појави како џепниот часовник Grande Sonneries со минутен повторувач, што Дуфор го разви за Аудемарс Пиге. Фрустрирани од недостатокот на лични пофалби за дизајнот, часовничарот одлучи да го усоврши овој механизам за рачни часовници и да го произведе независно, под свое име.

Дуфор работеше на Grande Sonneries десет години, и тоа многу напорно. Крајниот Опциите Grande или Petite Sonnerie може да се активираат со помош на селектор скриен под основата на часовникот. Копчето во куќиштето може да го активира повторувачот на минути, кој може да објави часови, четвртини и минути на барање.

Патем, ова не е првиот часовник Филип Дуфур кој добива прекрасна цена. Пазарот на половни часовници на независни брендови продолжува да цвета, па дури и далеку помалку ексклузивните модели достигнаа неверојатни бројки. Во октомври минатата година, моделот Филип Дуфур Симплисити беше продаден за 1,5 милиони долари на аукција.

Доколку сакате да се уверите во неговата убавина, ви предлагаме да ја разгледате нашата галерија.