Ридот на крстовите - место кое ќе ве наежи

Неколку љубопитни легенди раскажуваат за потеклото на оваа застрашувачкo обележје


Има едно место во Литванија на кое едноставно не може да останете рамнодушни ако го посетите. Се нарекува ридот на крстови, а посетителите се наежуваат кога ќе го посетат.

Уметноста за правење крстови во Литванија е уникатна и е вклучена во списокот за светско наследство на УНЕСКО.
Иронично, Литванија беше последната земја во Европа што се откажа од паганизмот и ја замени со католицизмот во 14 век. И пред само неколку децении, на луѓето им се закануваше прогон и затвор за подигнување крстови во рамките на СССР, пренесува Ројтерс.
Подигнувањето на крстови беше забрането и во Царска Русија по обидот за востание во 1863 година.Сепак, сите овие работи не го спречија појавувањето на ридот на крстот во северна Литванија. Денес, повеќе од 200.000 крстови од сите големини и облици се подигнати таму. Местото стана омилено место за богослужба на католиците.
За разлика од своите лутерански соседи, Латвија и Естонија, во Литванија доминира Католичката црква, како и кај нејзиниот јужен сосед, Полска, со која е сојузна со векови.

„Традицијата за правење крстови во Литванија датира околу 400 години и опстојува до ден-денес и покрај забраните и репресијата“, истакна Але Пасиулпајте од литванскиот фолклорен културен центар во Вилнус.
„Немаше да опстанеше толку долго ако не беше толку длабоко вкоренето во Литванците“, додава тој.Изработката на крстовите вклучува не само традиционални крстосници со орнаменти, зраци и алоси, туку и крстови кои наликуваат на столб, олтари во облик на столбови и статуи на светци.
Столбовите олтари се меѓу најчестите споменици во литванската народна култура. Тие се поставени веднаш до домовите, на нивите и во близина на патиштата и реките затоа што се верува дека можат да ги заштитат луѓето од катастрофи и болести.

Меѓу најпопуларните фигури се Свети Ѓорѓи, покровител на домаќинства и Свети Исидор, заштитник на земјоделците.
Многумина веруваат дека олтарската традиција датира од предихристијанскиот период.Се верува дека првите крстови на ридот биле поставени по неуспешниот бунт против Царска Русија, кога роднините на убиените, кои не можеле да ги погребаат телата, почнале да креваат распетии на местото.
Ридот бил уништен двапати во времето на Советскиот Сојуз, кога религијата била забранета, но Литванците продолжиле тајно да одат таму и поставувале нови крстови, и покрај тајните агенти кои ја обиколувале областа. Откако земјата стана независна во 1991 година, ридот стана симбол на идентитетот на народот, на верското и културното наследство.Постојат неколку љубопитни легенди за потеклото на ридот. Според една легенда земјоделец, чија ќерка била многу болна, сонувал една ноќ жена облечена во бела боја, која му рекла да направи дрвен крст и да го постави на блискиот рид. Тој го сторил тоа и кога се вратил дома, ќерка му била здрава.
Секако, после тоа, многумина ја повториле неговата акција, надевајќи се на чудо за нивните роднини.Еден од најпознатите крстови е статуа на Исус како седи под покрив. Се вели дека го симболизира тајното обожавање на Бога и ги рефлектира времињата кога била забранета религијата.
Денес, бројот на крстови продолжува да расте, бидејќи посетителите оставаат нови во сеќавање на најблиските или со надеж дека ќе им се исполни најдлабоката желба.
Ридот се наоѓа на 12 км од градот Сијалија. Може лесно да се стигне со воз или автобус од Рига, како и со автобус од Рига и Каунас. Од Сијалија до ридот може да се стигне брзо со такси или автобус, а можеби и со велосипед или пеш, во дозволено време.

Извор: pochivka.blitz.bg

3 места што им се спротивставуваат на законите на физиката и здравиот разум: Само погледнете!