Руски психолог објаснува: Ако ги правите овие работи, никогаш нема да бидете среќни во животот, неуспехот е загарантиран

Рускиот психолог Михаил Лабковски тврди дека немањето сериозна кариера не мора да се смета за неуспех. Иако секој од нас има различен поглед на успехот и неуспехот во животот, постојат начини да препознаете што е најважно.

Ова се неговите зборови:

Неуспехот е…

Кога не го поминувате денот онака како што навистина сакате.

Кога работите на високо платена работа и не ви се допаѓа.

Се омаживте за најпаметниот, најперспективниот и најубавиот, а не го сакате.

Секојдневно броите калории и го мразите вашето тело.

Кога цел живот сакаш нешто, но се плашиш да започнеш затоа што се сомневаш во себе. Да речеме дека сакате да напишете роман, но немате храброст да напишете ниту една буква.

Кога живеете исполнети со љубов, разбирање и добрина, а сепак мислите дека туѓото нешто е подобро од вашето.

Кога имате секс секоја вечер, но од чувство на должност - никогаш страст.

Кога живеете со сопругот во љубов, разбирање и добрина, но сонувате за соседот.

Кога вашето дете сака постојано да игра, а вие само сакате никој да не ве допира.

Кога сонувате за појадок со кроасан додека прелистувате списание, но наместо тоа јадете инстант каша додека седите пред компјутер.

Кога секој ден сонувате дека сè ќе се промени, но не правите ништо за тоа.

А знаете ли што е всушност среќата?

„Среќата е кога ќе се разбудите и ќе се чувствувате добро. Токму така. Појадуваш и тоа е вкусно. Одите на работа, па дури и ви се допаѓа трамвајот. Доаѓате дома и се грижите за децата затоа што чувствувате задоволство, а не затоа што тоа е ваша должност. Тогаш патот до вашите цели е еднаков на моментот на нивното постигнување. Дали разбираш? Среќата е тука и сега“, објаснил психологот.

Фото: Unsplash.com
Извор: najzena.alo.rs