Само со еден КЛИК: Како да проверите дали некој го прислушува вашиот мобилен телефон!

Денес, луѓето никогаш не можат да бидат сигурни дали се прислушува нивниот телефон, дали некој гледа податоци од нивните компјутери, дали ја зачувуваат нивната приватност. Колку е подобра технологијата, толку е полоша. Не можеме повеќе да бидеме сигурни во ништо.

Постојат многу хакери во виртуелниот свет кои влегуваат во приватноста на луѓето и ја објавуваат туѓата приватност или се закануваат дека ќе го сторат тоа и со тоа заработуваат пари. На Интернет има сè, па дури и совети за тоа како да станете мини хакер, да „шпионирате“ некого, па дури и да откриете дали некој ве демне преку технолошки уреди.

Порталот „Квора“ пренесува дека доколку телефонот покаже некои невообичаени знаци, како на пример - нема да се исклучи или светлото на екранот ќе свети долго време пред уредот да се исклучи, постои можност да сте прислушувани.

Треба да проверите дека вашиот телефон не е врел ако не е во контакт со извор на топлина и не е во ваши раце, ако е врел, тогаш е предмет на некаква активност. Во овој случај, направете го следново:

"Внесете *#06# по што ќе се појави IMEI-кодот, кој личи на бар-код. Отворете ги поставките за телефонот, побарајте ја опцијата за статус или внесете IMEI во пребарувањето. Ако последните две цифри се исти како и во претходниот код, тоа значи дека не ве прислушуваат. Ако бројките се различни, тоа значи дека сте биле или сè уште сте под нечиј надзор. Постојат многу повеќе начини што може да се најдат на Интернет.

ВИДЕО:

извор:beograd.in