Се смееја на шегите на овој актер, а не се свесни за неговата тажна животна приказна

И покрај тоа што учествуваше тој во голем број филмови, тој се здоби со најголема популарност низ целата поранешна Југославија со улогата на Жика Павловиќ во десет делови од филмот „Луди години“, а имаше и забележителни улоги во серијалот „Отпишани“ и филмот „Валтер го брани Сараево“.

Драгомир Бојаниќ Гидра, популарен српски актер најпознат по улогата на Жика во серијата „Луди години“, е починат на 11 Ноември, пред 26 години, а многумина го паметат по пикантниот хумор по кој беше познат по и надвор од малото платно .

Актерот е роден на 13 јуни 1933 година во Крагуевац. Имал многу тешко детство затоа што останал сирак за време на Втората светска војна. Неговата мајка Новка починала од туберкулоза додека Гидра бил многу млад, но тоа не беше крај на трагедијата за семејството Бојаниќ. Кога Драгомир имал помалку од десет години, неговиот татко Јован Јоц, офицер во српската армија, бил застрелан во 1943 година. Средното училиште го завршил во родниот град, училиште за преработка на месо, преработка на овошје и зеленчук или „конзерваториум“, како што на шега ја нарекол оваа образовна институција. Дипломирал на Академијата за театар, филм, радио и телевизија во Белград. Од 1964 до 1966 година бил член на Југословенскиот драмски театар во Белград.

Тој ја започнал својата филмска кариера со епизодна улога во филмот на Жика Митровиќ во 1955 година. Тој има глумено во над триесет домашни (српски) филмови, а исто така учествувал како актер и на снимање фил и во Италија. Под псевдонимот Ентони Гидра, Драгомир Бојаниќ снимил десетина западни и акциони филмови во Италија. Иако во неговата кариера има учествувано во многу филмови, сепак најголемата популарност ја стекна со улогата Жика Павловиќ, кој се снимаше во десет делови од филмот „Луди години“.

Тој почина на 11.11.1993 година, во Воената медицинска академија (ММА) во Белград, од рак на хранопроводот. Погребан е во Алејата на заслужни граѓани на Новите гробишта. Неговата сопруга, Лилjана Контиќ, со која ја доби ќерката Јелена во 1970 година, исто така беше актерка.