Се зборуваше дека Клеопатра ноќта ја поминала со 100 мажи: Тоа што го правела не било нормално


Постојат многу теории за сексуалните преференции на Клеопатра, но има и такви кои се навистина одвратни

Таа била мажена за нејзините браќа, имала најмалку двајца моќни Римјани и направила вибратор користејќи пчели. Историјата на сексуалниот живот на Клеопатра е во согласност со египетските сексуални обичаи од нејзиното време и е потенцијално табу за современите стандарди.

Која е вистината за сексуалноста на Клеопатра?

Дали таа беше убавата заводничка што многумина мислеа дека е? Дали таа доминираше со мажите во нејзиниот живот и го заработи прекарот „Мериочане“? А, која е вистинската приказна за пчелите на Клеопатра?

Фактите за сексуалниот живот на Клеопатра не потсетуваат како таа ја користела сексуалноста за моќ и тоа доста успешно. Некои од деталите покажуваат дека таа била интелигентна и шармантна, колку и секси.

Клеопатра можеби уживала во пчелите. Според легендата, Клеопатра направила вибратор за мастурбација ставајќи ги гневните пчели во издлабена тиква. Во други верзии на приказната, Клеопатра седела на папирус кутија полна со гневни пчели.

Ако е вистина, таа не е единствената Египќанка која внесувала животни во спалната соба. Имаше извештаи за мажи кои се впуштаат во односи со говеда, жени го прават истото со кучиња, а Египќаните успешно сфатиле како да го направат тоа дело со крокодили.

Крокодилите исто така би можеле да помогнат во спречување на бременост. Животинскиот измет беше вообичаена контрацепција.

Велат дека во нејзината соба биле внесени разни животни и дека надвор се слушале звуци. Можно е оваа теорија да е мит, но секако е страшна.

За Клеопатра се вели дека била вешта во одредена форма на водење љубов. Грците ја нарекоа „Мериохане“ – термин кој буквално значи „таа што се отвора широко за 10.000 мажи“. Според легендата, таа „орално задоволувала 100 мажи“ за една вечер. Таа наводно ја искористила својата склоност за овој чин за да го заведе Јулиј Цезар.


Клеопатра веројатно била производ на инцест

Клеопатра била ќерка на кралот Птоломеј XII Авлет, Македонец кој станал крал на Египет во 80 година п.н.е. Идентитетот на мајката на Клеопатра не е познат со сигурност, но таа била или една од наложниците на Алетес или неговата сестра-сопруга, Клеопатра V Трифена.

Во Египет било вообичаено владетелите да се мажат за членови на семејството – обично братучеди или браќа и сестри – за да ја одржат чистотата на крвната линија. Многу е можно Клеопатра да е резултат на една од овие врски.

Клеопатра се омажила за нејзините двајца браќа кога биле деца

Во согласност со египетските обичаи, Клеопатра се омажила за својот брат Птоломеј XIII, откако нивниот татко починал во 51 п.н.е. Нивниот татко ги поставил Клеопатра и нејзиниот брат за владетел пред неговата смрт, бидејќи според египетскиот закон таа морала да има машки владетел. Во времето на нивниот брак, Птоломеј XIII имал помеѓу 10 и 12 години, што Клеопатра го искористила во своја полза. Таа брзо го потисна својот брат, издавајќи административни документи само на свое име и ставајќи го својот лик на парите.

Меѓутоа, по три години, Птоломеј XIII ја принудил Клеопатра на егзил. Таа побегна во Сирија каде што го заведе римскиот генерал Јулиј Цезар и го убеди да го врати тронот на Египет во нејзино име. Птоломеј XIII побегнал и подоцна умрел.

Кога Клеопатра се вратила во Египет, се омажила за нејзиниот друг млад брат, Птоломеј XIV. На возраст меѓу 11 и 13 во тоа време, Птоломеј XIV и Клеопатра владееле заедно сè додека Птоломеј не умрел во 44 п.н.е. После тоа, Клеопатра владеела заедно со нејзиниот син со Јулиј Цезар, Цезарион.

Клеопатра организирала оргии кои траеле со денови

Нејзиниот сексуален живот наводно вклучувал неколку недели сексуално наполнети забави со нејзиниот љубовник.

Тие славеа, играа игри и се забавуваа на периферијата на Александрија, веројатно култ посветен на богот Дионис. Често приредувале „развратни шоуа“, каде луѓето танцувале голи додека претерано пиеле.

. Клеопатра и Марк, нејзиниот римски љубовник, биле привремено разделени додека бил во Ерменија. Клеопатра отишла во Јудеја каде Ирод Велики, веќе бил незадоволен од неа бидејќи Антониј и дал на Клеопатра голем дел од неговата земја. Сепак, тоа не ја спречи да има „криминален разговор“ со Ирод. Според историчарот Јосиф:

„Можеби таа имала одреден степен на страст за него, или подобро кажано, како што е поверојатно, му поставила гнасна замка, барајќи да добие такви прељубнички разговори од него. Сепак, во целина, изгледаше како да е обземена од љубов кон него.“

Ирод не бил сигурен како да одговори на напредокот на Клеопатра и повикал совет на пријатели да одлучат дали тој треба да го прекине нејзиниот живот поради таквите предавнички достигнувања. Од тоа советот му одговорил дека Марк ќе возврати. Ирод сметал дека на Марк Антониј би му било подобро ако таа не е надвор од сликата, но тој сепак ја придружил Клеопатра во Египет.

Влијанието на Клеопатра врз Марк Антониј очигледно било бескрајно. Двајцата ја започнале својата врска во 40 п.н.е., една година по формирањето на политички сојуз.

Во секој случај, Антониј извесно време останал во Александрија кај Клеопатра пред да се врати во Рим. Се оженил со Октавија, сестрата на римскиот император Октавијан, а потоа се вратил во Египет каде Клеопатра ги родила нивните две деца.

Додека траеше врската, Октавијан и Антониј едвај успеаја да го задржат мирот меѓу себе додека се бореа за власт во Римската империја. Развратниот живот што наводно го воделе Антониј и Клеопатра, го натерале Октавијан да и објави војна на Клеопатра и да го отстрани Антониј од власт во 32 п.н.е.