Што е поопасно за здравјето: Високи триглицериди или лош холестерол?

Холестеролот е масна супстанца која природно се јавува во телото и игра важна улога во многу телесни функции. Сепак, кога има премногу од тоа, може да стане проблем. Холестеролот, исто така, игра важна улога во функционирањето на телото.

Се произведува во црниот дроб, но го внесуваме и преку храна, особено од животинско потекло (месо, млечни производи, јајца).

Тоа е потребно за:

Градење на клеточни мембрани

Производство на хормони (како што се естроген и тестостерон)

Синтеза на витамин Д

Создавање на жолчни киселини за варење на мастите

Видови холестерол

Холестеролот не се раствора во крвта, па затоа се транспортира со липопротеини. Постојат три главни типа:

ЛДЛ - „лош“ холестерол

Го транспортира холестеролот од црниот дроб до клетките

Високото ниво на LDL може да доведе до акумулација на плаки во артериите - атеросклероза.

HDL – „добар“ холестерол

Го враќа вишокот холестерол од крвните садови назад во црниот дроб, каде што се разградува.

Високото ниво на HDL е заштитен фактор за срцето

Триглицериди

Друг вид на масти во крвта

Зголемените нивоа заедно со високиот LDL дополнително го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања

Триглицеридите складираат неискористени калории. Вашето тело ги претвора калориите што не ги користи веднаш во триглицериди, кои се складираат во масните клетки. Кога на вашето тело му е потребна енергија, се ослободуваат триглицериди.

Што предизвикува високи триглицериди?

Една од најчестите причини за високи триглицериди е исхраната богата со масти. Кога внесувате калории од масти, нивото на масти во крвта се зголемува. Телото, исто така, произведува триглицериди од јаглехидратите што ги јадете и може да ги испрати до масните клетки.

Следните фактори можат да го зголемат нивото на триглицериди:

редовно внесување повеќе калории отколку што телото согорува

прекумерна тежина или дебелина

цигари

алкохол

Одредени лекови (диуретици, естроген и прогестин, ретиноиди, стероиди, бета-блокатори, некои имуносупресивни лекови и некои лекови за ХИВ)

одредени генетски нарушувања

слабо контролиран дијабетес тип 2

болести на црниот дроб, бубрезите или тироидната жлезда

Нивоата на триглицериди се класифицираат на следниов начин:

Референтните вредности на триглицеридите во крвта се до 1,70 mmol/L

Гранично висока - концентрација на триглицериди во крвта се движи од 1,80 до 2,20 mmol/L.

Висока концентрација на триглицериди во крвта што се движи од 2,30 до 5,60 mmol/L.

Многу високо - концентрација на триглицериди во крвта поголема од 5,80 mmol/L.

Што се однесува до нивото на холестерол, идеално е вкупниот холестерол да биде 150 mg/dL (над 200 mg/dL се смета за висок холестерол). Исто така е важно да ги знаете нивоата на LDL и HDL холестерол:

Нивоата на LDL холестерол треба да бидат под 100 mg/dL - колку е пониско, толку подобро.

Како да се намали холестеролот и триглицеридите?

Исхраната и начинот на живот се клучни!

Намалете го внесот на заситени масти (пржена храна, масно месо, полномасни млечни производи)

Избегнувајте транс масти (индустриски преработена храна)

Зголемете го внесот на растителни влакна (зеленчук, овошје, интегрални житарки)

Јадете повеќе омега-3 масни киселини (риба, ленено семе, ореви)

Редовна физичка активност

Ослободете се од цигарите и алкохолот

Доколку е потребно, терапија со лекови (статини, итн.) - по препорака на лекар

Лекарите нагласуваат дека повисоките нивоа на триглицериди се подеднакво опасни за здравјето како и покачениот холестерол. Ако состојбата не се лекува, со текот на времето може да се развие атеросклероза.