Што е старост? Брилијантен став на Ал Пачино за стареењето

Тој повлече линијата и одлучи дека повеќе нема да толерира луѓе кои го нервираат, ниту пак ќе се насмевне на некого освен ако навистина сака.

Легендарниот актер Ал Пачино има 80 години. Во овие години, тој целосно го смени своето мислење за стареењето, но и однесувањето. За него е клучно да не ги троши нервите на луѓе кои не се сочувствителни кон него и да им се предаде максимално на своите најблиски.

Со текот на годините, неговиот став кон жените се промени: „Не сакам да бидам автомобил од кој влегуваат и излегуваат жени. Ми треба придружник со кого ќе одам до самиот крај“, рече актерот.

Тој исто така вели дека староста му донела можност да стане бескомпромисен и нетолерантен кога станува збор за бесмислени испади на други луѓе. Актерот има и своја фраза што ја користи за подобро разбирање на неговиот став:

„Имам свое мислење и став, што не сакам да ги отфрлам. Јас исто така имам принципи кои ги следам. Не им се насмевнувам на луѓето ако навистина не сакам. Јас не комуницирам со оние кои не се заинтересирани за мене“, објасни Ал Пачино.

Можеби изгледа грубо, но актерот одлучи да ја искористи својата слобода да избере како ќе живее. Тој вели дека му е жал само за една работа:

„Штета што само во овие години сфаќаме дека можеме и мора да излеземе од животот на сите оние луѓе кои не треба да бидат близу до нас, кои не иритираат и ни штетат. Ал Пачино сподели уште неколку совети со сите:

„Не објаснувајте никому ништо. Тие сигурно ќе разберат како што им одговара“;

„Ние мора да бидеме флексибилни, да бараме компромис, да се обидеме да го разбереме другиот, да се навикнеме на реалноста; Понекогаш треба само да ја повлечете линијата и да престанете да се обидувате да бидете добри со сите„;

Новинар го праша Пачино, која е неговата возраст и како се чувствува на 80 години. неговиот одговор беше: Што е старост?


Фото: Reuters