Што треба да направите ако некој провали во вашиот автомобил?

Сите веројатно сме слушнале приказни за тоа како некој остава автомобил да „скокне“ до киоск или банкомат, додека дури и за толку кратко време некој влегол во возило и одзел работи од него. Се разбира, вакви работи можат да се случат дури и кога возилото е на паркингот.

Ако најдете обиен автомобил, во тој момент е помалку важно кога и како се случила кражбата, поважно е како да реагирате на тоа. Кога забележувате дека е ограбен вашиот автомобил, ова се некои од советите што дефинитивно треба да ги примените, пишува Силукс.

Пријавете го случајот во полиција

Без оглед дали крадците украле нешто од вас или не, секогаш е добро да се пријави целиот случај за кражбата. Најдобро е да не допрете ништо, туку веднаш да повикате полиција. Не заборавајте да ја покажете на полицијата, покрај возачката и сообраќајната дозвола, вашата полиса за осигурување, бидејќи сите документи се важни за да составите детален извештај. Ако забележите дека нешто е украдено, наведете точно што. Иако се мали шансите, сепак секогаш постои можност тоа што е украдено да ви го врати.

Заштитете го вашиот идентитет

Доколку забележите дека се украдени вашите картички, лична карта, возачка дозвола или други документи што останале во возилото, од кои може да се открие вашиот идентитет, веднаш пријавете ја кражбата до институциите што ги издале за вас. Ако не го сторите тоа што е можно поскоро, може да ви се случи кражба на идентитет, што во денешно време станува сè почесто. Блокирајте ги сите банкарски картички веднаш за да не ви земат пари.

Осигурување од кражба и штети

Повеќето задолжителни осигурувања не покриваат штета од кражби, затоа треба да се распрашате и да бидете информирани за сè, пред да склучите полиса. Дополнителни видови осигурување или сеопфатно осигурување, кое опфаќа сè, вклучувајќи провална кражба, имаат право на обештетување. Затоа, веднаш штом завршите со полицијата, треба да одите во осигурителната компанија и да поднесете барање за отштета, за што ќе ви треба извештај за пријавената кражба од полицијата.

Замена на оштетените делови и заштита од идна кражба

Крадците обично го кршат бравата или стаклото, па тоа е штетата што мора да ја надоместите (ако осигурувањето не може да ви го направи тоа). Исто така, за да спречите слични работи да ви се случуваат во иднина, преземете одредени мерки на претпазливост. Размислете да инсталирате аларм во возилото, ако веќе немате, никогаш не оставајте го моторот да работи додека не „тркнете“ до маркет, секогаш заклучувајте ги бравите и затворете ги прозорците и, без оглед колку мислите дека сте безбедни од кражба, не оставајте скапоцености и документи во автомобилот.