Што зборуваат вкрстените раце под градите

Кога гледате како некој стои или седи со рацете вкрстени, не завршувајте веднаш дека тој се обидува да се дистанцира од вас, објаснуваат британските психолози. Постојат неколку причини зошто некој често ја зема оваа поза кога комуницира со другите. Понекогаш, овие луѓе се чини дека се гушкаат затоа што сакаат да го утешат или да го намалат стресот, ја кријат несигурноста. И, можеби се чувствуваат помоќни или можеби само ладно!


Удобност и утеха

Луѓето со поголема веројатност ќе заземат поза со рацете вкрстени во јавноста отколку кога се сами. На тој начин, понекогаш, се чини дека се обидуваат да се прегрнат и така се утешат.


Тие го намалуваат стресот

Кога се под стрес, луѓето ги минуваат рацете за да ги масираат, правејќи го тоа несвесно. Ова е смирувачко и има малку поинтензивен ефект од стегањето на дланките.


Тие ја кријат несигурноста

Кога жените се чувствуваат непријатно со погледот на мажите, тие честопати ќе ги вкрстат рацете над градите затоа што ќе се чувствуваат помалку изложени. Така се однесуваат мажите кога се чувствуваат непријатно и небезбедно во друштво на друг маж.


Нервоза и страв

Прекрстените раце им помагаат на луѓето да надминат одредени психолошки тензии, како што се нервоза и страв. Во овој случај, луѓето честопати го допираат вратот - тоа е јасен знак дека некој е напнат, нервозен, несигурен ...


Задржување или фрустрација

Луѓето ги вкрстуваат рацете кога се вознемируваат, главно за да се воздржат и да се смират. Кај децата, ваквото однесување е прилично вообичаено, на пример, кога тие се лути или не сакаат да направат нешто, тие ќе ги прекрстат рацете цврсто, понекогаш во комбинација со стегнати тупаници. Возрасните во такви ситуации се однесуваат слично.


Имитирајќи нечие однесување

Луѓето не знаејќи можат да имитираат еден на друг, на пример, да ги имитираат позициите во кои стојат. На пример, двајца мажи стојат со вкрстени раце, и двајцата со едното рамо потпрено на ѕидот, а нозете прекрстени.

Многумина, ако виделе таква сцена, мислат дека имало некаков конфликт меѓу нив, но не е така. Тие се имитираат еден на друг, а позицијата на нозете открива дека сè е во ред меѓу нив. Рацете им се вкрстени затоа што се чувствуваат поудобно додека зборуваат.


Тие се чувствуваат помоќни

Мажите честопати ги вкрстуваат рацете и се исправаат да изгледаат поголеми и помоќни, да ја уништат конкуренцијата или невербално да кажат некому да не се судира со нив.

На пример, сигурно сте забележале дека безбедноста во ноќните клубови често зазема таков став. И жените прават, но не толку често.


Тие сакаат да се изолираат

Луѓето ги вкрстуваат рацете кога наидуваат на некој што не го сакаат затоа што создаваат еден вид бариера. За жал, пораката што е невербално испратена на овој начин не ја разбираат многумина, и тие продолжуваат да истражуваат во обидот да комуницираат со оние на кои не им се допаѓа.


Ладно е

Да, кога на луѓето им студи, тие автоматски ќе ги вкрстат рацете за да се загреат, открива „Шиколоди Туди“.