Сланина и маст го намалуваат холестеролот, но ова месо го зголемува: Нутриционистот Рапајиќ открива и кога маслото за готвење станува канцерогено
Постојат два вида месо што треба да ги исклучите од исхраната ако имате висок холестерол, а тие не се оние на кои прво би помислиле.
Нутриционистката Марија Рапајиќ ги откри предностите на месото и производите од мангулица и кои видови месо треба да се исклучат од исхраната доколку ни пречи холестеролот, како и колку е опасно да се готви храна во масло.
Таа објасни дека месото од магулица е поздраво од другите меса, а наведе и зошто - „тајната“ е во мастите кои ги нема во самото месо, како и добриот холестерол кој ќе ги исчисти крвните садови.
„Како и кај обичното свинско месо, така и мангулицата има масно ткиво на стомакот. Внатре е кртината, а околу неа има само маснотии. Месото нема маснотии проткаени низ мускулите, што е важно бидејќи не влијае на покачениот холестерол “, објаснила нутриционистот.
„Месото од мангулица е уште подобро позиционирано, содржи ХДЛ холестерол и всушност го намалува лошиот, ЛДЛ холестерол. Го спречува штетниот холестерол да се залепи на крвните садови. Содржи и масни киселини, заштитен фактор за респираторни проблеми. Нашите баби претходно користеле свинска маст кога сме имале пневмонија, но и со короната, треба да се консумира сало и сланина, но од мангулица, бидејќи е многу поздраво од обичната свиња“, вели таа.
Два вида месо треба да ги исклучите од исхрана ако имате висок холестерол, а тие не се оние на кои прво би помислиле!
„Препорачувам ако имате висок холестерол прво да ги исфрлите телешкото и јагнешкото. Кај тие животни мастите се таложат во самите мускули. Ние сме народ кој живее брзо и навикнате на преработена храна и конзервирани производи, но јас препорачувам месо на сите што сакаат да јадат здрава мангулица“, изјави таа за РТС.
Таа подвлече дека поздраво е да се готви храна со маст отколку со масло и објасни зошто - при користење на масло се создаваат нездрави материи!
„Поздраво е да се подготви јадење со маст отколку со масло. Кога се пржи маслото, тоа претрпува промени во маснотиите, тоа се реакции на Maillard и тие се канцерогени. А кога се готви во маст, многу е подобро бидејќи кога маснотиите се раствораат, стигнуваме до точка каде што е најдобро да се приготвува храната.А со маслото кога е загреано не знаеме кога да ја ставиме храната.Посебно кога содржи транс масти, лоши масти кои се лепат до крвните садови. Тогаш се формираат триглицериди, а потоа немаме доволно крв и проток на кислород во мозокот и срцето. Се појавуваат различни проблеми, прво атеросклероза, но потоа компликации како срцев и мозочен удар“, вели таа.
Фото: Тв Прва/Принтскрин
Извор: Najzena.alo.rs