,

Сноуден: Ако ги погледнете Гугл и Фејсбук, злоставување е нивниот работен модел

Добро познат алармист и активист Едвард Сноуден, кој достави тајни информации до Националната агенција за безбедност на САД за прислушувањата на надзорот низ целиот свет во 2013 година, им се обрати на учесниците на Самитот на веб во Лисабон во понеделникот.

Сноуден зборуваше преку видео-врска од Русија, каде доби политички азил во 2013 година.

„Светот се менува, го следам тоа шест години“, рече тој, коментирајќи ја состојбата на личната и технолошката безбедност.

„Колку што многу луѓе се бунат и стануваат повеќе свесни за проблемот, тие честопати се лути на вистинските луѓе од погрешни причини, без разлика дали зборуваме за влади или корпорации“.

„Луѓето се изложени на злоупотреба, особено ако ги погледнете Гугл, Амазон или Фејсбук. Нивниот деловен модел е злоупотреба, иако тие ќе речат дека сè е легално“, вели Сноуден.

„Без разлика дали зборуваме за Фејсбук или НСА, тоа е проблемот. Имаме легализирана злоупотреба на личност или лична. Имаме зацврстено систем што го прави населението ранливо, за доброто на привилегираните“.

Општата регулатива за заштита на податоците на Европската унија, позната како GDPR, вели дека Сноуден е добар обид, но смета дека проблемот е погрешно дијагностициран, пренесува Business Insider.

„Грешката доаѓа од името на самата регулатива. Проблемот не е заштита на податоците; проблемот е собирање на податоци“, рече Сноуден.

"Регулирањето на заштитата на податоците претпоставува дека нивното присобирање било целосно точно и соодветно и дека не претставува закана.  Да се шпионираат сите во секое време, без разлика дали се клиенти или граѓани, сè додека информациите никогаш не излезат на виделина, предупредува Сноуден.

„Не само што ова не е точно, но ако научивме нешто од 2013 година, тоа е дека, порано или подоцна, сè протекува!“, Заклучи Едвард Сноуден.