Со еден потег: Како да проверите дали некој го прислушува вашиот телефон

Денес, луѓето никогаш не можат да бидат сигурни дали се прислушува нивниот телефон, дали се гледаат податоци од нивните компјутери, дали се нарушува нивната приватност. Колку е подобра технологијата, толку е полоша. Не можеме повеќе да бидеме сигурни во ништо.

Постојат многу хакери во виртуелниот свет кои влегуваат во приватноста на луѓето и ја објавуваат нивната интимност или се закануваат дека ќе го сторат тоа и на тој начин заработуваат пари. На Интернет има сè, па дури и совети како да станете мини хакер, да „шпионирате“ некого, па дури и да откриете дали некој ве демне.

Порталот Квора известува дека доколку телефонот покаже некои необични знаци, како на пример дека нема да се исклучи или дека светлото на екранот свети долго пред да се исклучи уредот, постои можност за прислушување.

Треба да бидете сигурни дека вашиот телефон не е врел ако не е во контакт со извор на топлина и не е во ваши раце, ако е врел тогаш е предмет на некаква активност. Во тој случај, сторете го следново: „Напишете * # 06 #, по што ќе се појави IMEI-кодот, кој изгледа како бар-код. Отворете ги поставките на телефонот, побарајте опција за статус или напишете IMEI во пребарувањето. Ако последните две цифри се исти како и во претходниот код, тоа значи дека не ве прислушуваат. 

Ако бројките се различни, тоа значи дека сте биле или сè уште сте под нечиј надзор. Постојат многу повеќе начини за проверка што може да се најдат на Интернет.

извор: beograd.in