Со исушување на Медитеранот: Атлантропа, новиот суперконтинент

Пред нешто повеќе од еден век, во пресрет на Втората светска војна, тогашната германска елита дебатираше за идејата за создавање на суперконтинент што би го сочинувал денешна Европа и Африка. Имагинарниот континент дури имал име - Атлантропа.

Звучи лудо од денешната перспектива, но во дваесеттите години Атлантропа беше повеќе од актуелна идеја.

Ова е потврдено од страна на обемната документација за Атлантропа, извадоци од бројни географски списанија, како и цели мапи на потенцијални европски градови во Африка зачувани во музејот во Минхен. Креатор на идејата за суперконтинентот е германскиот архитект Херман Зергел.


Како би се појавила Анлтантропа? Според идејата за неговиот творец, со исушување на целиот Медитеран. Конечните нацрти на Атлантропа откриваат дека Медитеранот ќе биде поделен на неколку делови, вклучувајќи и брана на Гибралтар, две брани на реката Конго, како и создавање море во Чад и Конго.

Ова ќе им овозможи на милиони Европејци да најдат подобар живот во Африка и на крајот да доминираат во Црниот континент, што беше сосема прифатлива идеја во време на расизам и колонијализам.

Иако оваа идеја денес е поврзана со фашистите, она што го направи Атлантропа толку привлечен е визијата за „мир во светот“ претставена од проектот, со едноставно технолошко решение (изградба на брани и мостови).

Основата на суперконтинентот би била џиновска хидроелектрана, која ќе ги напојува повеќето од двата континента, а независниот совет би имал моќ да ја задржи енергијата од која било земја што би станала закана за светскиот мир.


Покрај тоа, планот на Зергел бараше секоја држава да вложи толку многу пари во проектот што никој не би оставил доволно за да ја финансира војната.

Од денешна перспектива, оваа идеја изгледа како утопија или филм на научна фантастика, но Зергел веруваше во тоа толку многу што тој посвети голем дел од својот живот на тоа. Тој ги промовираше своите идеи ширум светот, преку печатени, радио, изложбени филмови, па дури и опера наречена „Атлантска симфонија“, пишува Атлас опскура.

Напишал неколку книги на оваа тема, првиот „Проект Панора“ што го објавил во 1929 година, во кој се опишува дренажата на Медитеранот и наводнувањето на Сахара. Тој ја разви оваа идеја на нов начин во Атлантропа. Тој напиша уште четири книги за неговиот утопистички проект до неговата смрт во 1952 година.

Неговата визија, се разбира, никогаш не беше искористена. И ако е така, прашањето е што би останало од Јадранското Море и целото Средоземје, дури и којзнае како би изгледале денес Европа и Африка и како би се одвивала миграцијата.