Со камуфлажа, руската армија станува речиси невидлива!

ФОТО:Konstantin Mihaljčevski/Sputnik

Руските оклопни возила со нов тип на камуфлажа нема да можат да бидат забележани од 95 отсто од беспилотните летала во сопственост на НАТО, вели експертот.

Новата камуфлажна технологија неофицијално се нарекува „Камелеон“. Се базира на таканареченото електрохромно „стакло“ кое се состои од композитни материјали и ја менува бојата и проѕирноста под влијание на електричната струја.

Првите примероци на ваква електрохромна обвивка за воената опрема на иднината наречена „Воин“ беа прикажани во 2018 година на меѓународниот воено-технички форум „Армија“ во Русија. И на почетокот на октомври 2021 година, агенцијата РИА Новости, повикувајќи се на извор од воено-индустрискиот сектор, објави дека новата камуфлажа веќе се тестира на модели на оклопни возила. Камуфлажата функционира на следниов начин:
Надворешноста на борбеното возило е целосно покриена со мали плочи со електрохромна обвивка и низ секоја од нив се спроведени жици кои спроведуваат струја. Со помош на видео камери, системот го скенира целиот простор наоколу, а во исто време ги анализира боите и основните форми на теренот, а потоа испраќа команда до плочките да направат нов камуфлажен цртеж кој ќе и овозможи на машината да целосно се вклопуваат со околината.

Принципот е земен од природата. Камелеоните и октоподите ја менуваат бојата на нивната кожа имитирајќи ја површината на која се наоѓаат. На пример, ако октопод се движи од потемниот кон посветол дел на морското дно, тој брзо ја менува бојата и текстурата на кожата.


До кој степен оклопната техника ќе стане „невидлива“?

"Оваа технологија не е нова. Долго време се користи во цивилната сфера. Тоа се таканаречени паметни очила кои понекогаш се ставаат во просториите за преговори. Додека просторијата е слободна, стаклото е воздушно, а кога е окупирана, обоена е. Но овој воен проектот е секако иновативен. Плочките треба брзо да направат камуфлажа која е максимално прилагодена на теренот, да бидат отпорни на агресивни фактори на природните услови, да бидат сигурни и евтини“, вели Денис Федутинов. , главен уредник на списанието Unmanned Aviation.

Според него, доколку копнената опрема на руската армија масовно се снабдува со такви „облоги“, потенцијалниот непријател нема да може да користи околу 95% од своите беспилотни летала за да ја открие.

"Повеќето извидувачки беспилотни летала се помали беспилотни летала. Тие немаат средства да ги обработат и анализираат добиените видеа, ниту сами по себе, ниту во системите за контрола на копно. Анализата на податоците ја врши директно операторот на дронови, односно човекот. Тоа ќе биде навистина тешко да се открива и препознава техниката маскирана со специјална обвивка“, објасни Федутинов.

Според овој експерт, облогата од камелеон може да биде особено ефективна бидејќи извидувачките беспилотни летала секогаш се трудат да бидат доволно далеку за самите да не бидат забележани.

„Камелеон“, сепак, нема да биде универзално решение за заштита на руската технологија. Тоа е проблем само за обичните извидувачки дронови (иако тие сочинуваат околу 95% од сите постоечки). Ако дронот може истовремено да користи апарат за набљудување што работи во различен опсег на бранови должини, тогаш тоа значително ќе ја намали ефикасноста на „Камелеонот“.

Покрај тоа, оваа специјална маскирна обвивка може да ги збуни само оние непријателски офанзивни средства што се опремени со телевизиско-оптички глави за домување. „Кај ваквите проектили, поради примената на електрохромна обвивка, може да дојде до грешка во автоматското фиксирање на целта. Ова се однесува и на глави кои користат канал за водење со фотоконтраст, и на оние кои го паметат изгледот на целта“, истакнува експертот.

И покрај овие ограничувања, предложениот систем е моќна дополнителна опција што ја има нашата армија, смета Федутинов. Техниката која поседува способност да имитира ќе има поголеми шанси да преживее борба отколку техника со обична статичка камуфлажа, вели тој.

При директен судир на моторизирани единици во судир меѓу две приближно еднакви страни, предност во однос на информации и брзина на промена на циклусот „откривање – уништување“ ќе има страната чија техника има „Камелеон“ пред другата страна. Тоа е затоа што техниката камуфлирана со мимикрија ќе биде откриена од непријателот спорадично или со големо задоцнување.

Високотехнолошките беспилотни летала со напредни повеќеканални системи за извидување и набљудување, како и со интегрирани системи за автоматска обработка и анализа на податоци, сепак откриваат „камелеони“. Ова за порталот Russia Beyond анонимно го соопшти претставник на еден од водечките руски производители на беспилотни летала.

„Ваквите уреди, кои немаат ниту камери за термичка слика (за кои оваа облога не е проблем), туку само оптички сензори, можат да детектираат таква техника. Камерите со добра резолуција и алгоритми за автоматска обработка на податоци и алгоритми за машинско учење, исто така помагаат истакна споменатиот извор.

Експертот, на пример, објасни дека добро обучена невронска мрежа на модерен високотехнолошки воен дрон лесно препознава возило од одредена марка во урбана средина преполна со предмети, дури и ако само дел од тоа возило штрчи под дрво, крошна.

„Поскапите беспилотни летала со невронска мрежа и соодветни сензори лесно можат да откријат резервоар на топовска цевка која тешко може да се покрие со електрохромна обвивка поради динамичкото оптоварување при пукањето. Невралната мрежа на таков дрон ќе ја види сенката на возилото, трагите од неговите траги, митралез, издувните гасови од антените итн. Со други зборови, тие ќе видат цела низа детали што камуфлажата не може да ги скрие“, истакна експертот.

Но, и во тој случај, новата камуфлажа, во случај на масовна примена, ќе биде проблем за операторите на беспилотни летала и операторите на воздухопловно оружје, како и за видување на системи за оптичко набљудување на земјата и нишани на борбени возила, вели претставник на Руски производители на дронови.

„На пример, ако Русија масовно применува такви специјални маскирни облоги, земјите на НАТО ќе треба да размислат за нови трошоци за воведување технологии на невронски мрежи и големи системи за обработка на бази на податоци за беспилотни летала и нивните копнени системи, за хеликоптери или опрема за борбени возила“, заклучи експертот.

извор:hr.rbth.com