Со нашите мажи сексот трае 3 минути, а жената само што почнала: Вака зборуваше Владета Јеротиќ

Владета Јеротиќ беше истакнат српски лекар, невропсихијатар, психотерапевт и писател, сестран ерудит и академик на САНУ, а за неговите спонтани говори за време на предавањата се зборува и денес.

Владета Јеротиќ отворено и едноставно зборуваше за теми кои се од интерес на сите возрасти и кои се актуелни и денес. Тој зборуваше за машко-женски односи и ситуации во спалната соба при спонтано обраќање до посетителите на Музејот на книгите, пренесува Ordinacija.tv.

Јеротиќ тврдеше дека постојат четири типа на љубов:

духовна

интелектуална

емотивна и

физичка љубов.

Неговото тврдење дека детето не може добро да се развие ако мажот и жената, т.е. таткото и мајката не се сакаат.

„Прво се бунтуваме против родителите, таткото, мајката, а кога имаме деца ги правиме истите грешки. Идеални родители нема, но пред сѐ, мажот и жената грешат... Не може да биде иста врска (во брак) за 20, 30 или 50 години и не треба да биде исто. Ниту еден брак не е идеален, во кој се претставени сите четири компоненти (четири типа љубов), но штом еден од тие четири отстапи, веднаш негувајте другиот - рече тој.

„Вие жените, особено по 50-тата година, веќе немате хормони, постои само машкиот хормон и мора да внимавате машкиот хормон да не преовладува до тој степен што жените во 50-тите и 60-тите години се однесуваат како мажи, гласовите им се менуваат, стануваат погруби отколку што биле, сакаат да командуваат.

Тие имаат мал интерес за секс, а не треба да биде така. Замислете маж на 50 години, полн со сила, а кога ќе има 70 години, сè уште е на свое место... Ако жената која има повеќе од 50 години го сака својот сопруг, таа излегува да го пречека, бидејќи подоцна кога ќе најде друга, помлада, тогаш тие љубоморат. И добро е што се љубоморни. Имав пациентки кои не беа љубоморни, па ми рекоа: „Барем ме остави на мира“, Јеротиќ ја насмеа публиката.

Тој ги критикуваше српските мажи кои често се себични и мислат само на себе во сексот.

„Машкиот пол не е ист како женскиот. Жените имаат овулација, менструација, разликите не се мали. Мажите можат да го прават тоа секој ден. И жената има свои денови кога може.“, изјави Јеротиќ.

Рече дека на жените им е потребна нежност, да се воведуваат во сексот, да внимаваат...

„Овие наши мажи не се ништо таквo. Некогаш оди брзо, понекогаш три минути, тој веднаш хрчи потоа, таа речиси ништо не започнала. Па тоа е взаемно, тогаш тоа е вистински секс. Прекрасно е кога во бракот можете да го поставите да биде заеднички“, вели тој.

Тој се осврна на денешното време, на хомосексуалноста, бисексуалноста, лезбејството...

„Тоа не е сериозна перверзија, мажот е бисексуално суштество. Жените се исто со лезбејството... многу го кријат, а исто така се свртени кон својот пол. Но и мажите придонеле за тоа, бидејќи се никакви, тие се слабо потентни, груби се. Па баш затоа што се слабо потентни, затоа се груби. Агресивните луѓе имаат страв. Кога агресивната личност нема страв, но е агресивна, тоа го нарекуваме психопатија, а тоа е многу полошо од која било друга душевна болест, прави зло, а совест нема.“ вели Јеротиќ.

Извор: stil.kurir.rs