Српски лекар открива дали заштитните ракавици ќе ви помогнат да се заштитите од коронавирусот

Д-р Симран Део од Велика Британија беше првиот што предупреди дека, всушност, пластичните ракавици можат да го зголемат ризикот од ширење на коронавирусот бидејќи собираат бактерии од површините кои понатаму се разнесуват.

Згора на тоа, вирусот на површината на раквиците останува подолго отколку што би останал доколку редовно ги миете рацете и ви се заканува поголем ризик од допирање на лицето.

Имунологот д-р Срѓа Јанковиќ се појави на „Прва тема“ каде потврди сличен став како да носите ракавици.

На прашањето дали треба да носиме ракавици, тој рече да, но само во одредени ситуации.

- Ако ги носите цело време, тогаш ќе носите само ракавици со рацете, а миењето на рацете е многу поважно од раквиците.

Д-р Јанковиќ посочи дека е подобро да се мијат рацете почесто, и дека носењето ракавици е оправдано во ситуации кога постои многу почест ризик од допирање.

- Подобро е да ги миете рацете, но во ситуации кога правиме нешто конкретно кога постои ризик од допир, на пр. здравствените работници и оние кои работат на места каде што има голема фреквенција на луѓе, има смисла да носите ракавици, но да бидете дисциплинирани и да не допирате ништо со таа ракавица. Кога ги ги соблечат, тие мора да ги измијат рацете, рече тој.

Затоа, подобро е да ги миете рацете почесто, освен ако не се занимавате со работа која бара чест физички контакт со луѓето.