Сте слушнале за правилото 10/90!? Го менува животот од корен, еве како

Познатиот американски мотивациски говорник, писател и бизнисмен Стивен Кови смислил едноставно правило за успех, меморија и леснотија во животот.

Ова е правилото 10/90, што значи дека квалитетот на животот зависи само од 10% од околностите и 90% од нашиот одговор на нив.

Затоа, се заклучува дека нема подобар или полош момент, добри или лоши денови - се зависи од нашата перцепција. Всушност, човекот е 90% сопственик на неговиот живот, а само 10% се оние надворешни работи на кои не можеме да влијаеме. Како ќе живееме зависи исклучиво од аголот од кој гледаме на работите.

Иако звучи едноставно, овој принцип не е лесно да се прифати. Според ова правило, можат да живеат луѓето свесни за животот во сегашниот момент, како и оние кои се подготвени да преземат одговорност. Тоа значи дека преземаме одговорност за секоја наша постапка, но и ги признаваме грешките, ги сфаќаме нашите недостатоци и работиме на себе секој ден.

Како што е правилото: 10% од работите во животот човек не може да ги контролира и предвиди, 90% може. На пример, не можете однапред да знаете дека автомобилот ќе ви се расипе, туку само вие одлучувате како ќе реагирате на тоа. И понатамошниот развој на настаните за 90% зависи од вашата реакција, одлуки и нивните последици.

На пример, ако одлучите да реагирате под стрес, да развиете негативност во умот, веднаш да размислете за долгови, проблеми со мајсторите, само уште повеќе ќе си го отежнете одлучувањето и дејствувањето. На овој начин спречувате брзо решавање на проблеми и успех. Од друга страна, кога ќе одберете да реагирате мирно и свесно дека ништо не е толку страшно, негувате оптимизам, вашиот ум подобро ќе расудува и полесно и побрзо ќе го решите она што го сакате.

На пример, појадувате со вашето семејство, а најмалата ќерка безгрижно - случајно шолјата какао ја истури на вашата гардероба за работа.

Реакција 1 – Ве обземаат емоции додека не почнете да му викате на вашето дете. Следниот бран на обвинувања за гнев веќе е насочен кон мажот / жената. Ширете негативно расположение, а со такво расположение сите во семејството одат на работните задачи, а негативноста ја намалува нивната способност успешно да ги извршуваат задачите колку што може. Денот почна лошо, лошо продолжува, а со ваков пристап и лошо ќе заврши.

Реакција 2 - Ќерката веќе сфаќа дека била невнимателна, само кажи ѝ - во ред е, не грижи се. Пресоблечете се брзо. Ќерката оди на училиште нормално расположена, и поподготвена за училишните обврски. Не сте нервозни или лути, а потоа со многу ентузијазам одите на работа и не заборавате на важни работи и задачи.

Ова е само една ситуација, но многу различни пристапи. Вежбајте ја вашата свесност и позитивен став секојдневно. Обидете се да го примените правилото 90/10 во вашиот живот и ќе видите колку големи промени и подобри денови ве очекуваат.


Фото: Фреепик