Студент од Хардвард за еден месец изел дури 720 јајца: Многумина ќе се шокираат што му се случило

По овој експеримент, многумина може да почнат да се сомневаат во советите за исхрана...

Прашањето кое со години се поставува меѓу експертите и лаиците е: „Дали луѓето со висок холестерол можат да јадат јајца? Додека некои тврдат дека внесот на јајца треба да се ограничи за да се намали ризикот од покачен холестерол во крвта, други веруваат дека јајцата немаат значително влијание врз неговото зголемување. Но, последниот експеримент на студентот по медицина на Харвард, Ник Норвиц, може да отвори нова димензија на оваа дебата.

Ник Норвиц решил да спроведе експеримент за да открие како консумирањето на големо количество јајца влијае на нивото на холестерол во крвта. Во текот на само еден месец, овој млад студент изел неверојатни 720 јајца - што значи дека консумирал дури 24 јајца на ден.

Целта на неговиот експеримент била да открие дали внесувањето на голема количина холестерол преку храната е поврзано со зголемување на нивото на ЛДЛ (т.н. „лош“ холестерол) во крвта. На негово изненадување, Ник открил дека нивото на холестерол всушност му се намалило за речиси 20 отсто по еден месец.

Резултатите се сосема спротивни

Според извештајот на New York Post, Ник внесол повеќе од 133.200 милиграми холестерол во тие 30 дена. Но, по првата недела, неговиот ЛДЛ холестерол се намалил за 2 отсто, а до крајот на експериментот се намалил за дополнителни 18 отсто. Резултатите беа сосема спротивни од очекувањата.

Овој необичен исход ја отвора вратата за ново истражување за влијанието на исхраната врз холестеролот и здравјето на срцето. Иако многу експерти со години предупредуваат за опасностите од прекумерното внесување јајца поради високата содржина на холестерол, експериментот на Ник покажува дека оваа тема е многу посложена отколку што се мислеше.


Јадењето јајца може лошо да влијае на вашето здравје: Еве колку всушност можете да јадете

По овој експеримент, многумина може да почнат да се сомневаат во советите за исхрана од кои до сега биле откажани. Сепак, експертите сепак препорачуваат претпазливост, нагласувајќи дека се потребни повеќе истражувања за да се разбере како поединечните метаболички фактори влијаат на обработката на холестеролот во телото. Експериментот на Ник, иако е интересен, е само еден чекор кон подлабоко разбирање на оваа сложена тема.