Светиот хотел на Санторини: Од штали до неверојатна убавина

Грчкото студио Капсимилис Архитекти неодамна го претворија некогашниот комплекс на Санторини од домови, штали и подруми, во прекрасен хотел со соби во пештери ...

Сместен во низа згради во селото Оди, хотелот Sent се спушта остро надолу од карпа која се протега покрај морето. Секое ниво на овие станови нуди непречен поглед на вулканскиот островски залив, со соби што личат на проширувања на стрмни ридови. Шеснаесет од овие сместувачки капацитети се отворени со приватни тераси опремени со базени и места за седење, целосно одделени со светло бели ѕидови.

Апартманите, рестораните, базенот, бањата и салата се поврзани со централно бетонско скалило кое ја менува својата оска низ целата локација. Шест од овие хотелски соби ги зафаќаат оригиналните, обновени структури, додека преостанатиот простор е скоро целосно редизајниран.

Бидејќи зградата зафаќа значителен дел од селото, грчкото архитектонско студио сакаше нивниот проект да ја проектира едноставноста на традиционалните улици и архитектонските форми, но користеја иновативни и современи материјали.

Техниките што се користат во градежништвото се целосно синтетички во однос на интегрирање на новиот хотелски комплекс во урбаната слика на вулканскиот пејзаж. Секој процес вклучуваше градба на структури, геометриски форми, внимателно избран избор на материјали, текстури и бои, прелевање во пејзажот со современа хотелска функционалност.

Оригиналниот облик на пештерскиот простор беше оживеан и вграден во околината со карактеристичната бела боја на зградите. Новите аголни sидови ги следат контурите на хотелот „Sent“ на неописливо природен начин, фокусирајќи се на неговите погледи кон морето. Поврзани со селото преку приемот, становите нудат целосна приватност и можност за суптилна медитација во секој агол.