Технологија контролирана од мозокот му помогна да прооди

Французинот парализиран од вратот надолу повторно оди благодарение на механички егзоскелет, способен да го контролира умот.

Квадриплегичарот, само со име Тибол, во последните две години тестира помагала во Центарот за истражување на Клинатек во Гренобл.

Благодарение на него, по завршувањето на тестирањето, тој за прв пат застана на свои нозе откако претрпе повреда на 'рбетот во 2015 година во тешка несреќа.

Младиот Французин, пред сè, мораше да всади два импланти во мозокот преку кои ќе се испуштаат мозочните сигнали.

Потоа вежбал на симулатор за виртуелно движење, со што мозочните бранови биле „декодирани“, за на крајот да создадат алгоритам за „роботски костум“.

Од почетокот на целиот процес, Тибол одеше на околу 100 метри.

Додека оваа технологија изгледа импресивно, засега е доказ само дека концептот може да работи, предупредува лондонскиот професор Том Шекспир, додавајќи дека не треба да има помпа за тоа.

Сепак, Тибол е оптимист и верува дека неговиот пример им испратил порака на надеж на луѓето кои се нашле во состојба како неговата.

„Ова е можно дури и со ваков хендикеп!“, Посочува Французинот.