Топ 5 најскапи филмови некогаш направени

Холивудските филмови стануваат се поголеми, понапредни, но и поскапи секоја година. Некогаш, филмовите од 10-20 милиони долари беа незамисливи, а денес имаме филмови кои ги надминуваат бројките од неколку стотици милиони долари. Режисерите, сценаристите и другите креатори кои работат во филмската индустрија се обидуваат да ги поместат границите секоја година, со што вложуваат огромни суми пари за да направат нови филмови подобри и попривлечни.

Најмногу пари во филмската индустрија се користи за создавање масивни и фантастични филмски сетови и визуелни ефекти што ја создаваат филмската магија што сакаме да ја видиме на филмското платно.

Овој пат решивме да дадеме осврт на годините зад нас и филмовите кои се најскапи досега. Повеќето од овие филмови успеаја да остварат убав профит и да ги вратат вложените пари, но некои, за жал, не успеаја. Ама се‘ се врти околу два филма и продолженијата.

Еве за кои филмови станува збор:

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides

Снимен 2011 година. Чинеше 379 милиони долари

Avengers: Age of Ultron

Снимен 2015 година. Чинеше 356 милиони долари

Avengers: Endgame

Снимен 2019 година. Чинеше 356 милиони долари

Avengers: Infinity War

Снимен 2018 година. Чинеше 316 милиони долари

Pirates of the Caribbean: At World's End

Снимен 2007 година. Чинеше 300 милиони долари