Ултра-редок: Коњакот на Џеј Зи продаден по неверојатна цена

Шише од неговиот коњак  D’USSE беше продадено за повеќе од 50.000 американски долари за време на аукција минатата сабота, со цел да собере пари за неговата истоимена организација, Фондацијата Шон Картер. Ултра-реткиот коњак Гранде Шампањ, со соодветно име Bottle No.1, е првото издание на колекцијата Anniversarie од 1969 година, кое се состои од само 285 шишиња. Познатиот коњак, кој имаше проценета вредност во опсег од 25.000 до 75.000 долари, отиде во рацете на анонимен купувач по цена од 52.500 долари. 


Декантиран од буре, по половина век долг процес на созревање во една од најстарите куќи за коњак, Шато де Коњак, под будното око на Мишел Касавеки, D’USSE првично беше дел од прославата на педесеттиот роденден на Џеј Зи, но наскоро потоа, славниот рапер реши да го продаде првото шише од турнејата на аукција. 

„Кога нашиот мајстор во визбата, Мишел Казавеки, го откри овој коњак во Шато де Коњак и ни ја опиша неговата вредност, за мене беше важно да направам нешто што правилно ќе ја прослави неговата посебност“, рече Џеј Зи. 

Како што вели Касавекија, коњакот има богати ароми на свежи лешници, костени и кандирани јаболка, додека профилот на неговиот вкус е опишан како дрвенаст на почетокот, со последни ароми на овошје, кожа и пури. Декадентниот дизајн на неговото шише е дизајниран да ја нагласи природата на неговиот колекционер - еликсирот е сместен во дијамантски рафал, украсен со 24-каратна златна фолија. Покрај тоа, сите шишиња од колекцијата се нумерирани, а претходно споменатото продадено шише го носи потписот на славниот рапер. 

Шишето број еден е прво од колекцијата што се продаваше јавно, додека целиот профит што го донесе ќе биде насочен кон фондацијата што Џеј Зи и неговата мајка Глорија Картер ја основаа во 2003 година. Фондацијата ги користи парите за директно поддршка на професионалниот развој и организација на работилници за дипломирани студенти. 

Останатите 284 шишиња од оваа колекција ќе бидат достапни по предложена малопродажна цена од 12.000 американски долари во клучните градови во САД, иако не би го обвинувале Џеј Зи ако тој зачува барем неколку за себе, своите пријатели и семејството.


Фото: luxlife.rs