Ваков пиштол е раритет: Ниту пука, ниту се ракува со него

Сакате ли  часовници кои имаат уникатен дизајн што може да се сметаат  во колекционерски производи?

Зборуваме за моделите Urwerk Atomic Table Clock i MB&F Robot Clock. Но, наидовме на друг многу интригантен модел, дизајниран да нè здружи со револверот Колт, а тоа е дело на вистински мистериозен ентитет наречен Неименувано општество. Основано на почетокот од оваа година, Неименуваното друштво се опишува како „тим на страствени пронаоѓачи и дизајнери“, а нивниот план е „да го создадат невозможното, т.е. она што дури не може да се замисли“.

Првата креација што потекнува од оваа анонимна група е часовник на маса, создаден во форма на револвер. Часовникот е развиен во соработка со познатиот швајцарски часовник L'Epee. Ако се прашувате зошто мистериозните креативци решија да го направат своето деби со револверската тема, еве како го објаснија: „Чистотата на целта својствена на револверот го прави идеална платформа за прикажување на време: ја симболизира скапоценоста на секој момент, брзина со што може да се украде и комплексноста на нешто, што е крајниот, прилично едноставен предлог “.

„Од самиот почеток, знаевме дека работиме на нешто навистина посебно. Преведувањето на визијата на тимот во единечен часовник беше голем предизвик, и сите ние на сме многу горди на резултатот. Работевме со времето од сите свои агли, историски, механички и естетски “, вели Арно Никола, извршен директор на L'Epee.

Неименуваното општество вели дека секој пиштол е уникатен, со рачка и гравура направена по нарачка. Материјалите и деталите за завршна обработка може да се создадат од егзотично дрво - има маслинки, круши, палми и многу други сорти, како и декорација од 'рж и други специјални видови. 

Од скапоцени камења што се наоѓаат во скапоцен метал, преку рогови на елени, до коски од жирафа - можностите за персонализирање на овој модел се неограничени.