Вашиот јазик може да укаже дека страдате од подмолно заболување

Еден од најсигурните и антички методи за дијагностицирање на разни болести беше јазикот - неговата боја и чувствителност на различна храна и пијалоци. Тоа е еден од првите органи што ја сигнализира болеста.

Ако некое лице е здраво, тогаш јазикот е светло розов.

Обично, јазикот сигнализира за ангина, проблеми со црниот дроб, а понекогаш и за дигестивни проблеми. Затоа, ако забележите белузлава облога на него, тогаш знајте дека е предупредување дека некој од вашите органи има проблем и треба да преземете итна акција за да се справите со вашата болест.

Ако јазикот е бел, тогаш веројатно имате проблеми со дигестивниот систем  и време е да започнете со промена на вашата исхрана и да внимавате на храната што ја јадете. Во оваа фаза, правилната храна може да избегне продолжено заболување. Ако јазикот ја промени бојата и ќе се затемни, треба веднаш да се консултирате со лекар за темелно испитување на желудникот.

Ако јазикот е жолт, тоа е веројатно проблем со жолчката или црниот дроб.

Ако вашиот јазик е зеленикав, може да имате егзацербација на опструкциите на гастроинтестиналниот тракт и жолчното кесе. Не размислувајте, туку одете директно на лекар.

Добро е да го погледнете вашиот јазик во огледалото, но што треба да барате?

- Мирис од уста

- Присуство на неоплазми

- Состојбата на јазикот и неговите карактеристики надвижење  и вкусот

Јазикот го отсликува статусот на различни органи. Крајот на јазикот ја отсликува состојбата на срцето, во пределот пред крајот - белите дробови, централниот дел - слезината, грбот - бубрезите, страните - жолчниот меур и црниот дроб.