Вашите блиски можат да ве разболат: Конфликти што доведуваат дури до смрт!

Зошто луѓето со тешки внатрешни конфликти и немири се разболуваат и умираат? 

Д-р Бернард Ловн испитал еден од неговите пациенти, така што му поставил прашања, на кои пациентот не сакал да одговори. А сопругата на пациентот постојано излегувала да запали цигара - во тоа време луѓето многу пушеле.

Лекарот се спротивставил на неговата сопруга: како можете да пушите толку многу кога имате сопруг со срцеви заболувања? Колку лоша навика! Жената заплакала и рекла:

"Каква врска има моето пушење!" Тоа не е поентата! Џон ве лаже и не ви ја кажува главната работа - тој се разболе затоа што мајка му постојано го проколнува, го вознемирува, го прекорува… Му вика и го навредува. А Џон не може да стори ништо, затоа што тоа е неговата мајка!"

Овој разговор оставил силен впечаток кај лекарот. И почнал да ги набљудува пациентите и бил шокиран: еден старец бил лишен од својот имот од неговиот зет, бизнисот му бил префрлен на него и старецот веќе се плашел од него - зетот го избркал... Друг пациент се опоравувал по голема операција - а неговата мајка се јавила и го проколнала за парите. Пациентот починал. Имало голем број на вакви случаи.

Ловн рече: „Сите мои пациенти се жртви на емоционални судири со блиски луѓе“.

Конфликти од кои е невозможно да се најде излез, мора да комуницирате. Мора да го кренете телефонот, да разговарате, да живеете заедно, да ги потиснете своите природни емоции; затоа што треба да бидеш добр. Добар свекор, добар син, добра сопруга… Така треба!

Познатиот кардиохирург напишал дека операцијата и третманот се ефикасни, даваат резултат. Но, причината за болест или траума е токму во конфликтот, во постојаниот непријателски однос кон личноста. И колку е поблагороден и помирен човек, толку се потешки последиците од ваквиот конфликт. Бидејќи надворешното, станува внатрешно. И, негативноста се населува во потсвеста; многу е тешко да се „избрка“ од таму; сите сили на организмот одат во оваа внатрешна борба во која нема победник - затоа што делови од едно лице, се борат!

Затоа, луѓето со тежок внатрешен конфликт се разболуваат и умираат. И наместо да го признаат конфликтот, тие се принудени да „простат“, „да разберат“, „да не обрнуваат внимание“, како што советува околината. Додека не се признае конфликтот, сè додека не се реализира непријателството и злобата на другата личност, болеста ќе се влоши.

Ловн едноставно им забрани на пациентите да зборуваат по телефон - тогаш немаше мобилни телефони. И им дозволи само на оние роднини со кои пациентот имал добри односи да ги посетуваат. И луѓето се опоравуваа, му се заблагодаруваа на лекарот, подоцна Ловн доби Нобелова награда - за разработена операција на срцето. И требаше да му се даде уште една - за ова откритие, кое е потврдено од самиот живот.

извор:stil.kurir