ВАЖНО ОТКРИТИЕ: Повисоката температура и поголема влажност СЕПАК можат да го забават ширењето на коронавирусот

Одамна се шпекулира дали коронавирусот ќе се однесува слично како и другите вируси кога ќе дојде потопло време. Се чини дека постои причина тоа да се случи, како што покажува и последното кинеско истражување.

Поточно, повисоките температури и повисоката влажност би можеле да го забават ширењето на коронавирусот, тврдат реномираните научници од кинеските универзитети „ Beihang “ и „Cinghua“ кои ги проучувале ефектите на температурите врз коронавирусот од избувнувањето на епидемијатаво земјата. Студијата со резултатите од истражувањето за коронавирус откри дека потопло време може да влијае на вирусна коронарна пандемија, но се додава дека само овој фактор не би го намалил бројот на заразени на нула и целосно нема да јазапре пандемијата, пишува Јутарњи лист.

Оптимизам

Сепак, научниците овој пат донесоа малку оптимизам кон оваа тешка здравствена состојба во светот бидејќи се покажа дека вирусот корона не може да преживее на 30 степени Целзиусови, а секое зголемување на температурата за еден степен или влажност за еден процент ќе ја забави стапката на пренесување на болеста од човек на човек. Студијата откри дека бројот на заразени лица во Кина опаѓа, што влијаело на сите параметри. Научниците сега се убедени дека ригорозните мерки како што се карантините на цели провинции и потоплото време се клучен фактор за смирување на епидемијата.

Исто така, важен е аргументот дека повисоките температури го намалија бројот на луѓе на кои заразено лице може да ја пренесат болеста во просек од 2,5 на 1,5. Поточно, епидемијата достигна врв во Кина во февруари, а потоа во рана пролет, или со пристигнување на повисоки температури, ширењето имаше надолен тренд во анкетираните 100 кинески градови.

Промените на температурата и влажноста на воздухот беа набљудувани пред 24 јануари, кога започна карантинот и други ригорозни мерки, а по тој датум, до средината на март. За споредба, коефициентот Р беше користен за мерење на просечниот број на лица кои можат да зарази еден заразен од коронавирус. Разгледани се и други фактори кои можат да влијаат на стапката на пренесување на болести, како што е густината на градското население и нивниот економски статус. Потоа, експертите проценија колку луѓе би биле заразени од едно заразено лице. Просекот беше помеѓу 2 и 2,5 лица, но дефинитивно со зголемувањето на температурата и влажноста, тој просек се намали.

Загрозен имунитет

Зголемување на температурата за еден степен и зголемување на влажноста за еден процент значеше дека тие дефинитивно треба да се земат предвид за епидемијата, велат научниците. Овие се очигледни трендови, како и фактот дека на почетокот на пандемијата, земјите каде температурите на воздухот беа пониски, а и влажноста,беа повеќе погодени. На пример, значително повеќе беа заразени, освен во Кина, и Кореја, и Јапонија и Иран, каде беше постудено отколку во Сингапур, Малезија и Тајланд, каде што температурите беа повисоки, велат научниците.

Коронавирус, микроскопски преглед

Засега, експертите не сакаат да шпекулираат зошто вирусите, вклучително и „семејството“ на вирусот Кород-19, се шират побрзо на пониски температури, освен тоа што е познато „дека тие потешко патуваат на влажен воздух или имаат помал опсег“. Меѓу другото, научниците велат дека влијанието би можело да се должи на фактот дека човечкиот имунитет во текот на зимата е „заспан“ и дека сувиот воздух ја исцедува мукозната мембрана на носот, што е прва линија на одбрана, така што вирусите лесно можат да влезат низ носот.

И имуните клетки, фагоцитите, се чини дека се помалку активни во телото на пониски температури, што значи дека тие ќе бидат помалку ефикасни во уништување на вирусот. Кинеските научници велат дека ако температурата се покачи за 15 степени, заразеното лице би го раширило коронавирусот на околу 0,5 особи помалку. Кога на ова се додаде социјална дистанца, поубавото и потопло време би можело значително да го намали ширењето на Ковид-19.