Виртуелен секс: Неверство е или не?

Дали е можно да се измами виртуелно и како тоа влијае на врската. Дали е неверство виртуелниот секс? Порно сајтови, сајтови за дружење - виртуелниот секс се повеќе се зголемува.

Новото неверство?

„Неодамна живеевме со мојот пријател под еден покрив и ох, хорор! Открив дека тој постојано оди на сајтови за дружење и во порно-сајтови“,  споделува една од учесниците на форумот на тема Интернет-неверство.„Повеќето негови сексуални фантазии се интересни и за мене и со задоволство би одговорила на нив “, додава таа.

Членовите на Интернет-заедницата веднаш одговориле со мешани мислења. Една ја советуваше да го стори истото затоа што таа исто така има право да фантазира и дека така ќе го промени гледиштето на партнерот. Додека другите и даваа совети веднаш да го собере багажот и да се исели, или да добие здрави нерви и да издржи. Но, немојте да се надевате дека тоа ќе се промени.

Што е со мажите и жените кои седат на компјутер додека нивниот партнер спие во соседната соба или гледа телевизија? Тие поминуваат часови во разгледување на сајтови за дружење, фатално проверувајќи ја нивната е-пошта секој час и комуницираат преку Интернет. Што е тоа? Нова форма на неверство? Дали можете да изневерите на Интернет?

„Не“, вели Николај, кој е во брак две години. Па, никогаш не сум сретнал жени во разговор во реалниот живот. И кога сум со жена ми, размислувам само за неа “.

Но, од друга страна, Мараја ДелМар, спротивно на Ники, смета дека ова е вистинско предавство.

Кликањето како предавство

Пепи редовно ги посетува порно-сајтовите, влегува во моменти кога неговата сопруга не сака да има секс со него. Тој исто така не ги презема своите виртуелни пристапи кон мамење, но признава дека е непријано.

„Секако, тука може да се зборува за неверството“, вели психотерапевт и сексолог Алин Ерил. Кога едниот партнер започнува да крие нешто, посветувајќи време на некој друг, дури и преку компјутерскиот екран, тоа го слабее интимниот однос со партнерот и со тоа ја оддава саканата личност “.

Ако мажите кои поминуваат доволно време на еротски места се повозбудени од тоа и мислат дека на овој начин навлегуваат во интимниот свет на својот партнер, тогаш на жените изгледа  ова како навреда.

„Таа го доживува тоа како вистинско неверство“, објаснува Ален Ерил и почнува да мисли дека нејзиниот сопруг живее паралелен, интересен живот кој е многу поразличен од  нивната рутината дома.

Значи, според сексолозите за мажи, сите видови еротски слики се свет кој во никој случај не е поврзан со реалниот однос во парот и не влијае на ниту еден партнер. Напротив, жените живеат во унифициран свет во кој сè е испреплетено и поврзано.

Што предизвикува срам?

Стравот од погрешно разбирање предизвикува една или друга личност да ги скрие своите виртуелни врски.

„Сексуалната тема е едно од најголемите табуа“, сподели еден анкетиран машки посетител на страниците за порно. Секое недоразбирање, несогласување, шеги се сметаат за крајно болни. Затоа подобро не експериментирајте, споделувајте, разговарате за вашите искуства, споделувајте ги вашите грижи со вашата половина “.

Сексологот Сергеј Агарков исто така се согласува со ова мислење: „Ако фатиме партнер во виртуелен секс, не треба да го навредиме и да го ставиме инцидентот во колоната„ неверство“, туку да се вклучиме во виртуелното и да ја претвориме незгодната ситуација во шега „Улогата на оргазмот преку мастурбацијата, исто така, игра улога во не разговарањето на темата за виртуелен секс, и оваа сексуална пракса, која не води до расипување, традиционално се поврзуваше со концептот на гревот. Самоправедноста е осудена од црквата и јавниот морал.

Транзиција кон реалност

Повеќето посетители на еротски и порно страници и разговори не ја преминуваат границата и ги ограничуваат нивните сексуални авантури во светот на Интернет. Многу од нив одржуваат контакт со некого без да ја видат личноста на мониторот во живо. Тие го предупредуваат својот партнер во разговор дека се во брак или се во врска и немаат намера да продолжат со контакт надвор од виртуелниот простор, дури и ако мастурбираат пред веб-камерата и во очите други жени.

„Виртуелноста создава чувство на сигурност и несомнено ослободува вина со тоа што не обезбедува физички контакт“, вели Ален Ерил. Можеме ли да зборуваме за сексуалноста кога нема физички контакт или директна комуникација? Наместо тоа, сексот на Интернет е одраз на односите што не се обврзани, реализирани се сексуални фантазии, но, всушност, некој останува сам цело време “.

„Една од причините за вежбање секс преку Интернет е неисполнувањето на многу желби во кревет“, вели Сергеј Агарков. Комуникацијата во реалниот живот може да се спречи со срамежливост, грд изглед или низок сексуален статус, комплекси и стравови. И со виртуелниот партнер можете да фантазирате колку што сакате и да се чувствувате господар на ситуацијата “.

Покрај тоа, овој вид секс е привлечен заради знаењето дека не треба да вложувате никакви напори - состаноци, цвеќиња, станување од омилениот удобен тросед, соодветно облекување, одење во ресторан и загриженост за контрацептивни средства. Кога сте пред екранот, ве уверува дека можете да запрете и едноставно да го исклучите вашиот компјутер во секое време.