Вирусот нема каде да оди, готово е со опасните мутации: Научникот кој ја разви вакцината за Оксфорд предвидува крај на пандемијата

„Обично гледаме дека вирусите стануваат помалку вирулентни кога полесно циркулираат и нема причина да мислиме дека ќе имаме повирулентна верзија на Сарс-КоВ-2. „Ковид“ веројатно нема да мутира во повеќе смртоносни варијанти, бидејќи едноставно нема „каде да оди“, вели истакнат научник кој бил вклучен во создавањето на вакцината за Оксфорд, пишува Телеграф.

Сара Гилберт рече дека вирусот станува се‘ помалку вирулентен со текот на времето, бидејќи се шири низ се повеќе имунолошка популација.

Иако очекува уште една генетска промена, таа рече дека Сарс-КоВ-2 на крајот ќе стане како другите сезонски корона вируси кои предизвикуваат настинки и респираторни инфекции.

Говорејќи во средата на конференцијата на Кралското медицинско друштво за вирусни варијанти, Гилберт рече: „Вирусот не може потполно да мутира бидејќи неговиот протеин мора да комуницира со рецепторот ACE2 на површината на човечката клетка за да влезе во таа клетка. Кога ќе го промени својот протеин, толку многу што не може да комуницира со тој рецептор, тогаш не би можел да влезе во ќелијата. Значи, нема многу места каде што вирусот може да оди за да го избегне имунитетот,  а и понатаму да биде навистина заразен вирус".

„Обично гледаме дека вирусите стануваат помалку вирулентни кога полесно циркулираат и нема причина да се грижиме дека ќе имаме повирулентна верзија на Сарс-КоВ-2“, додаде Гилберт.

- Гледаме бавно генетско поместување на вирусот, а имунитетот постепено ќе се развива кај населението, како и кај сите други сезонски корона вируси. Ги има четири и тие кружат со децении, а ние не сме ни свесни за нив. Значи, ние веќе живееме со четири различни човечки корона вируси за кои навистина не размислуваме премногу, и на крајот, Сарс-КоВ-2 ќе стане еден од нив. Прашањето е колку време ќе биде потребно за да се постигне ова и какви мерки ќе треба да преземеме во меѓувреме за да можеме да го сториме тоа. Досега, сите претходни варијанти на вирусот, кои се чинеше дека се повеќе вирулентни и го избегнуваат имунитетот, беа надминати со варијантата делта, која е повеќе заразна.

Експертите се уште се загрижени за бета и ламбда варијантите, но ниту една од нив не успеа да се прошири доволно силно во Британија.

Професорката Шерон Пикок, директор на британскиот „геномски конзорциум“ што ги следи варијантите на вируси за владата, исто така рече: „Тоа значи„ гледај и чекај “, но делтата е на врвот на листата и другите варијанти не се особено загрижувачки во моментот. Од појавата на делта варијантата беше прилично тивко и би било убаво да се мисли дека нема да има нови загрижувачки варијанти. Но, ако треба да дадам прогноза, мислам дека со текот на времето ќе се појават нови варијанти и мислам дека имаме долг пат со овој вирус.

Професорката Пикок рече дека е важно да се следат луѓето што се разболеле по патувања за да се види дали се воведуваат нови варијанти во земјата. Сепак, таа додава дека вакцинирањето што е можно повеќе луѓе ширум светот е најдобриот начин да се спречи појавата на загрижувачки нови мутации.

„Ако не ги вакцинираме луѓето и има неконтролиран пренос и инфекција, тогаш таквата ситуација е вистинско поле за тренирање на вирусот. Тоа е нешто за што треба да се грижиме", додава Пикок.

„Ако немаме многу инфекции, тогаш вирусот нема големи шанси да мутира. Значи, вакцинацијата не е само морално правилна одлука, туку и стратешки исправна работа ако сакаме да се заштитиме. Секвенционирање патници кои доаѓаат во земјата е клучно затоа што ќе се појават нови варијанти кај нив.

Професорот Пикок вели дека засега нема докази дека вирусот е „направен“ или дека избегал од лабораторијата.

„Постојат причини да се мисли дека вирусот потекнува од домаќин на животни. Не видов никакви дефинитивни докази дека станува збор за конструиран вирус или дека избегал. Но, едно нешто што ме научи овој вирус е да бидам скромна кога сум погрешила, а сум грешела многу пати. Морав да се навикнам на промена на мислењето. Значи, ако се појават дополнителни докази што покажуваат дека вирусот е "лабораториски", јас би била подготвена да го разгледам. Но, во овој момент , мое мислење е дека вирусот се пренел на луѓето од животни“, заклучува Пикок.


Фото: Profimedia

Извор: zena.blic.sr