Влегува во салата, го пушта Лед Цепелин и почнува: „Од 235 трансплантации, сам направи 115, тој е магионичар“

Трансплантацијата на органи во Хрватска е бренд кој не падна од Марс, не дојде наеднаш. Тоа е резултат на повеќедецениска работа, желба да се направи нешто на тој план и размислување за насоката во која се оди

Три часот наутро е.

Влегува во салата, а го чекаат 14 луѓе. Оди до звучниците и го вклучува Лед Целепин. Почнува песната „Black Dog“, па дури тогаш ги изговара првите зборови: „Утро, екипа, одиме на работа“.

Еден час подоцна, пациентот на масата ќе го памети како нов роденден. Буквално, затоа што неговото болно срце, кое повеќе не можеше да издржи, беше заменето со ново.

Во КБ Дубрава, каде што вкупно 235 пациенти добија нови, здрави отчукувања на срцето од првата трансплантација во 1995-та година.

А тој самиот сам направи 125 од тој број!

Станува збор за докторот магионича Игор Рудеж, д-р. мед., раководител на Заводот за кардио и трансплантациона хирургија и раководител на програмата за трансплантација на КБ Дубрава. Секоја чест!


Повеќе прочитајте тука