Во оваа пештера живеат околу 100 луѓе: Имаат куќи, фарми, дури и кошаркарско игралиште - погледнете

Во пештерата во непристапниот дел на кинеската провинција Гуиџоу, до која нема пат, живее целото село организирано така што животот на целата заедница се одвива во пештерската темнина.

Ова село се наоѓа на 1.800 метри надморска височина, а до него може да се стигне само со едночасовно пешачење, што им отежнува на жителите да ги обезбедат основните потреби. 

Во училиштето имаше и пештера, но кинеската влада ја затвори во 2008 година, со најава дека „Кина не е земја на пештерски луѓе“. 

Патем, училиштето во пештерата го посетуваа 186 ученици, а во него имаше дури и кошаркарско игралиште. 

Заедно со локалните жители кои ги нарекуваат последните живи пештерски луѓе, нивните домашни животни како крави, кокошки и миленичиња, исто така, живеат под варовничкиот свод. 


Откако приказната се појави во медиумите, туристите се заинтересираа за ова место, а исто така и владата. 

На локалните жители им беше овозможено патување во селото, а учениците беа префрлени во интернат. Тие ги посетуваат своите семејства за време на викендите или празниците. 

Се проценува дека околу 100 жители се‘ уште живеат во пештерата.


Фото: metro.co.uk/Carsten Peter/Твитер