Војнички водич за преживување: Никогаш не палете огин во пештера

Членовите на морнарицата на САД се физички и психички тренирани толку строго што учат да останат живи по секоја цена. Тие се најдобри кога станува збор за бегство од навистина тешки ситуации. Можеме да научиме многу од нив и нивното искуство, особено кога станува збор за преживување во пустината.

Ако сте во вода со врзани раце и нозе, нуркајте и туркајте ги нозете од дното како да скокате. Кога се враќате на површината, свиткајте го грбот со главата надолу и исправете за да можете да вдишете, повторувајќи го движењето.

Ако се најдете на планина без вода, секогаш барајте чиста вода по удолнините бидејќи тече таму. Кога паничите, замислете успех и фокусирајте се на мали цели. На овој начин не размислувате премногу за потенцијалните опасности и ги зголемувате шансите да преживеете со добра организација.

Ако се најдете во мрачна вода или кал, поставете поза со стомакот надолу и свиткајте го грбот за да може побрзо да стигне до воздухот бидејќи полесно ќе влезе во белите дробови.

Ако се изгубите во дивината, следете ги малите потоци бидејќи обично водат кон огромни и развиени области. Малите потоци на крајот се спојуваат со поголемите реки. Овие водат до развиени области каде што можете да побарате помош.

Никогаш не запалувајте оган во пештерата. Топлината на пожарот може да предизвика карпите да пропаднат. Ако сте во пештера и треба да се загреете, подобро тоа да го сторите пред тоа.

Ако вашите раце се врзани, користете ги забите и повлечете го јажето кон вас. Потоа обидете се да ги триете зглобовите заедно за да ги извлечете рацете. Немојте само силно да повлекувате за да не го затегнетете јажето.

Ако експлодира бомба во вашето непосредно подрачје, легнете на стомакот, покријте ја главата со рацете, прекрстете ги нозете и држете ја устата отворена. Позицијата на стомакот со прекриена глава и прекрстени нозе дава поголема сигурност. Треба да ја отворите устата за да ги спречите ушите и белите дробови да настрадаат од  детонација.

Во случај на замрзнување, загрејте ја областа со топла вода и потоа завиткајте го секој прст во памук и завои. Во такви ситуации, мора веднаш да одговорите. Никогаш не користете многу топла вода бидејќи тоа ќе ја влоши состојбата и не ја тријте ледената кожа, пишува Bright Side.