За овој тип на жени мажите најмногу лудуваат: Кој имал среќа, знае дали се иделани или не

Убавината не може без моќ, како што е и моќта без убавина само најбаналната сила. Затоа мажите, во освојувањето на убавицата над убавиците, гледаат во огледало сопствена сила

Мажот поминува низ бројни фази на иницијација и се докажува за да се „квалификува“ за женска љубов, а жените се неодоливо привлечени од демонстрацијата на неговата сила и борбеност. Затоа паровите како спортисти и манекенки, финансиски магнати и врвни модели отсекогаш биле најпопуларни во поп културата, па дури и султанот не можел да го замисли својот ден без млада и волшебена танчерка. Затоа, ако денес се занимаваме со машката опсесија со кукли од насловната страница, односно убавиците на модните писти, ќе откриеме дека , сè уште тлее во нас „наследството на предците“, односно древна машкапотреба за самопотврдување (без разлика дали е султан или не), но и нешто повеќе од тоа. Скептиците сигурно прво ќе стигнат до терминот „трофеј“, кој е особено популарен во денешно време, и кој треба да претставува начин на кој мажите ја третираат убавината што успеале да ја освојат.

Секој втор маж ќе наброи некои од актуелните манекенки меѓу петте најсекси жени во светот

Како и да е, овој вид на освојување не служи да го натера „освојувачот“ да ја поправи сликата на самиот себе и да го нахрани своето его. Има нешто во самото освојување, и без оглед на нашево време, сè уште има мажи кои го искусуваат овој вид лов како предизвик вреден за напор.

И тука лежи објаснувањето за „нешто повеќе“. Филмски диви во црно-бели фотографии, pin-up убавици на насловните страници во списанијата, sвезди во видеа и модни писти - да, ова се модели кои ја обликуваат сексуалната фантазија на мажите уште од рана возраст и можеби тоа е оној тип на сон што никогаш не расте целосно. И, иако брзо стануваме свесни дека идеалот не постои, моделите на идеална „женственост“ и идеална „машкост“ беа дефинирани многу долго пред нас. Ние, додека гледаме во модните и секси едиторијали во списанијата или на Интернет, кои, од сосема други причини, ги листаат и скролаатнашите понежни половини, ги носиме длабоко во нас како антички кодови. А, оние што имаа доволно среќа да го остварат сонот, знаат дали навистина било толку идеално или не.