Заборавете на шведска маса: Поради Ковид-19 најверојатно ќе се лишиме од овие предности во хотелите

Во текот на последните неколку дена, активно се дискутираше за условите во кои ќе работат ресторани и хотели. Се разбира, тие мора да ги земат предвид одлуките на европските институции и епидемиската состојба.

И гостите и персоналот мора да носат маски. Растојанието помеѓу две лица треба да биде најмалку еден и пол метри. И ова е само мал дел од промените што ќе се случуваат низ целиот свет за претстојната летна туристичка сезона.

Погледнете од кои удобности ќе мора да се лишиме.


Шветска маса

За да не се собираат многу луѓе на едно место, хотелиерите веројатно ќе ангажираат повеќе келнери за да им служат на гостите од маса до маса.


Пиколо

Повеќето од куферите се изработени од пластика или ткаенина. Бидејќи Ковид-19 опстојува на овие површини до 2-3 дена, хотелите можеби нема да ги нудат услугите на приемникот за да носи багаж на гости.


Плаќање во готовина

Научниците открија дека на хартиени банкноти Ковид-19 може да преживее и до четири дена. Поради оваа причина, звучи разумно да се замени плаќањето на готовина со дебитна или кредитна картичка.


Пријавување на приемот

За да се ограничи контактот меѓу вработените и гостите, хотелиерите веројатно ќе бараат check-in целосно преку Интернет.


Преполни базени

За да избегнат преполнување, земји како што се Соединетите држави размислуваат да го регулираат бројот на гости во хотелот кои сакаат да ги искористат предностите од базените.


Мини бар

За да се ограничат предметите на кои може Ковид-19 да бидат оставен, многу хотели веројатно ќе ги отстранат фрижидерите со мини бар.


Крпи

Освен фрижидери за мини бар, сметаат дека нема да се нудат предмети како што се крпи, папучи, сапуни.

Извор: edna.bg