Зад лентата за трчање се крие мрачно минато - кога ќе слушнете за што служела, ќе ве се промени мислењето

Оваа машина, сега позната како незаменливо парче фитнес опрема, има темно минато. Првично била измислена во 19 век како средство за казнување на англиските затвореници.

Воведена како форма на рехабилитација, лентата за трчање била дел од обновата на затворите и новите методи за реформирање на затворениците.

Оригиналната верзија, измислена во 1818 година од англискиот инженер Вилијам Кубит, се состоела од големо тркало со 24 краци на кои газеле затворениците. Како што се вртело тркалото, затворениците морале постојано да се качуваат за да не паднат, слично на денешните скали за вежбање.

Затворениците поминувале во просек по шест часа дневно на лента за трчање, искачувајќи се на еквивалент од 1.500 до 4.300 метри, приближно половина од висината на Монт Еверест. Комбинацијата на напорна работа и лоша исхрана довела до повреди и дефекти кај затворениците, но тоа не ги загрижувало чуварите.

Траките за трчање биле во употреба во Англија до крајот на 19 век, кога биле забранети како претерано сурови. Сепак, оваа „направа за мачење“ се врати, овој пат за комерцијална употреба. Со доаѓањето на џогирањето во САД во 1970-тите, лентата за трчање повторно стана популарна како лесен и удобен начин за подобрување на аеробната кондиција и губење на несаканите килограми.

Денес, лентата за трчање ја одржува својата популарност како ефективна алатка за вежбање. Следниот пат кога доброволно ќе се подложите на она што некогаш се карактеризирало како сурова и необична казна, бидете благодарни што можете да контролирате кога ќе се симнете.

Фото: Freepik.com
Извор: Sd.rs