Знаете ли што се Алтшмерц, Кризализам, Гносиана: Можеби ги имате

Дали некогаш ви се случило да водите разговор со некој замилен лик, или уживавте во чувството да бидете безбедни кога надвор има грмежи? Можеби не сте знаеле дека овие, како и многу други чувства што ни е тешко да ги објасниме, уште имаат имиња. Еве само неколку.

Елипсизам - Чувство на беспомошност што го имате кога сфаќате дека никогаш не можете да знаете како ќе испаднат работите.

Егзуланса- Тенденција да се откажете да зборувате за некои ваши искуства, затоа што луѓето не се во можност да се поврзат со вас, или затоа што ви завидуваат или затоа што едноставно не ве разбираат.

Гносиена- моментот кога ќе сфатите дека некој што го познавате со години, сепак има мистериозен дел од животот што никогаш не можете да го разберете.

Кенопсија - Гадна атмосфера на место кое обично е преполно со луѓе, но сега е напуштено и тивко. На пример, училишните дворови доцна во ноќта или празни канцеларии за време на викендите.

Јуска - Разговори за кои постојано си замислувате, а никогаш не се случуваат. Замислени дискусии, аргументи, подготовка за она што ќе го каже „другата страна“.

Каиросклероза - во моментот кога ќе сфатите дека не секогаш ќе бидат среќни како што бевте тогаш, па почнувате да ја преиспитуватевашата моментална среќа. Набрзо,  и тој момент на среќа ви поминува.

Опија - Чувство кога гледате некого во очи и во исто време сте ранливи и се однесувате агресивно.

Кризализам - Тивко седење во затворен простор за време на грмежи кога ќе ги слушнете капките од дождовите како тропаат на прозорецот.

Алтшмерц - Нервоза затоа што постојано ги имате истите проблеми што не можете да ги решите.

Нодус Толенс - Сфаќајќи дека протокот на вашиот живот повеќе нема смисла за себе, иако ви се чинело дека ги држите конците во ваши раце.

Окиолизмот - Мислата дека никогаш не можете да извлечете голем заклучок за животот, затоа што сè гледате од мала перспектива.