Жолтата лубеница е поскапа, но дали е и поздрава од црвената?

Црвената лубеница со години е симбол на летната сезона, но во последно време сè почесто се појавува и нејзината жолта варијанта, предизвикувајќи интерес и дебати меѓу потрошувачите.

Главната разлика меѓу двете лубеници е во пигментот: црвената ја добива својата боја од ликопен – моќен антиоксиданс кој го има и во доматот, додека жолтата содржи бета-каротен, кој е присутен и во морковите.

Pexels

Црвената лубеница има класичен, освежителен и благо сладок вкус, додека жолтата често се опишува како послатка и со блага нота на мед или тропско овошје. 

Двете се богати со витамини А и Ц, имаат висока содржина на вода и се нискокалорични, што ги прави идеални за хидратација во летните горештини.

Pexels

Жолтата лубеница сè уште се смета за реткост на македонскиот пазар и често се продава по повисока цена, но привлекува со својот необичен изглед и посебен вкус. Одлично се вклопува во овошни салати и визуелно впечатливи десерти.

Без оглед на изборот, и двете лубеници нудат свежина, здравје и уживање. Летото е вистинско време да се проба нешто ново, па можеби жолтата лубеница ќе стане вашето ново омилено овошје.