Зошто е важен внесот на вода во зима?

Внесувањето доволно вода во телото во зима е исклучително важно, иако можеби не изгледа така. И еве ја причината зошто.

Можеби ќе се изненадите и ако се чувствувате прилично дехидрирано во зимските месеци, особено поради загревањето кое е нормално при ниски температури. Занемарувањето на хидратацијата во текот на зимата, сепак, може да доведе до голем број здравствени проблеми, вклучително и нарушена имунолошка функција и лошо здравје на кожата.

Затоа, иако ви се чини дека не е толку важно како во лето, многу е важно и во зима да внесувате доволно вода во организмот. Зошто е важно да се внесува доволно вода во зима?

Телото губи повеќе вода во зима

Во текот на зимата, вашето тело доживува зголемена загуба на влага поради сувиот воздух.

Овој феномен се јавува преку дишење и испарување на кожата, поради што е клучно губењето на течности да се компензира со зголемување на внесот на вода.

Губење на течност низ кожата

Студот може да предизвика сува кожа, а топлината дополнително придонесува за нејзино сушење.

Редовното пиење вода помага да се задржи кожата хидрирана и да се спречи губење на влагата.

Ниските температури предизвикуваат сува кожа

При пониски температури често се јавува сува кожа. Пиењето многу вода може да помогне да се хидрира кожата одвнатре и да се спречи сува кожа, која доаѓа со пукање, непријатност, чешање, иритација и други несакани ефекти.

Физичка активност

Иако можеби не сте толку жедни како во лето, зимските активности како што се скијање, санкање или планинарење може да доведат до значително губење на течности преку потење. Соодветниот внес на вода помага да се одржи енергетскиот баланс и да се избегне дехидрација.

Превенција на болести

Хидратацијата игра важна улога во зајакнувањето на имунолошкиот систем. Во текот на зимските месеци, кога вирусите и бактериите се почести, одржувањето добро хидрирано може да помогне да се спречат респираторни инфекции и други болести.

Спречување на формирање на камења

Во некои случаи, намалениот внес на течности може да го зголеми ризикот од формирање на камења во бубрезите.

Редовното пиење вода помага да се одржи рамнотежа и го спречува создавањето на камења.

Повеќе мокрење

 Да се ​​биде во ладна средина може да предизвика бубрезите да произведуваат повеќе урина од вообичаено, што го прави пиењето вода особено важно за да се спречи дехидрација.

Фото: Freepik.com
Извор: B92.net