ЗОШТО мажите изневеруваат? Воспитувањето е само една од причините

Секој понекогаш е во искушение да ја изневери својата партнерка и важно е да се разберат причините зошто мажите најчесто изневеруваат.

Докторката Ејми Ајверсен тврди дека има точно шест такви причини, пишува „Мирор“.

- Колку и да верувате во вашиот партнер, многу е веројатно дека ќе дојде денот кога вашиот партнер или вие ќе бидете во искушение. Неверството може да биде многу болно, а луѓето понекогаш се намерно слепи за очигледни индикатори. Наместо тоа, треба да бидеме искрени со самите себе и да и веруваме на својата интуиција - вели Ајверсен и нагласува дека овие знаци не докажуваат ништо, туку се само индикатори дека вашиот партнер можеби ве изневерува.

Воспитување

Мажите од проблематични семејства изневеруваат почесто. Д-р Ајверсен тврди дека оние кои ги гледале татковците како ги изневеруваат своите мајки се повеќе склони кон неверство.

- Оние кои имале проблематично и неизвесно детство се повеќе склони кон измама.

Претходно однесување

Дали вашиот маж сака секстинг, апликации за дружење или порно? Сето ова може да укаже на зависност од секс, а општеството во кое се движи може да биде индикативно. Неговата реакција на признанието за измама на еден пријател може да биде добар показател за неговиот морален компас.

Животот воопшто

Големите пресвртни моменти во животот ја менуваат личноста и влијаат на самодовербата, што може да доведе до истражување на сексуалните можности. Многу мажи кои ја изневериле својата партнерка велат дека тоа го сториле „за да се чувствуваат повторно живи“.

Промени во однесувањето

Купување нова облека, лосион за после бричење и генерално грижа за физичкиот изглед може да биде знак дека нешто се случува. Сомнителен е и ненадејниот интерес за социјалните мрежи и пригушените телефонски повици. Исто така, треба да обрнете внимание ако вашиот партнер зборува за некого од работа значително повеќе отколку за другите. Пред да започне прељубата, партнерот може да биде помалку внимателен и тоа е вистинското време да се реагира.

Чувство дека се друг

Дали вашиот партнер го коментира вашиот изглед во последно време, главно негативно? Критикува сè? Ова може да биде знак дека тој ја префрла вината. Честопати доаѓа во комбинација со ладење на односите.

Големи промени

Д-р Ајверсен истакнува дека неверството на вашиот партнер никогаш не е ваша вина. Животните промени, одговорностите се зголемуваат и односите можат да бидат во искушение. Не секој се справува со ова на ист начин. Лекарот предлага разговор како најдобро решение за можни несогласувања.