7.000 автомобили: Најголемиот приватен возен парк во светот

Неговото име е султан Хаџи Хасан Хасалал Болкија Муизиддин Вадаулах ибни Ал-Мархум Султан Хаџи Омар Али Саифудијан Са’адул Каири Вадијан, но тоа не е причина да има многу автомобили.

Секако барем не 7.000, колку што има 29-тиот султан (67), за чие полно име веројатно нема да го зборуваат многу дворјани. Според списокот на „Форбс“, тој е најбогатиот крунисан владетел на планетата, со богатство од околу 20 милијарди долари, и со голема страст за автомобилите.

Тој има земја богата со нафта и природен гас на северозападниот брег на Борнео, дојде на власт во 1967 година откако се откажа татко му.

Тогаш Султанот, кој сака да игра бадминтон и да пуши најдобри цигари, започна да купува многу, претежно најскапи автомобили.

За многу автомобили, производителот мораше да ги исполни посебните барања на султанот, така што неколку негови возила, веќе скапи, беа покриени со злато, дијаманти… Гаражата на султанот е, всушност, голема палата со бројни крилја во кои се класифицираат автомобилите, по брендови. Целата колекција е, според некои проценки, вредна околу 1 милијарда долари.

Вработените се грижат за 604 Ролс-Ројси најскапи на планетата, 574 Мерцедес, 452 Ферари, 382 Бентли, 209 БМВ, 179 Јагуар, 134 Коенигсгг а, 21 Ламборџини “, 11„ Астон Мартин “…

Интересно е да се напомене дека неколку членови на персоналот за одржување гаражи доаѓаат на работа со Ролс-Ројс.