Ако само еден се зарази, тогаш сè повторно ќе престане најмалку 14 дена

Ќе има клубови кои во 2020 година ќе пропаднат. Банкротирани!Продолжувањето на сезоната заради намалување на загубите може да предизвика повеќе проблеми отколку што се планира

Коронавирусот го стави целиот свет на спортот во карантин и ги стави спортистите во изолација. Има неколку ретки исклучоци, а продолжението на сезоната најмногу го сакаат оние чии спортови и лиги заработуваат најмногу.

Фудбалот е заспан, мируваат и стотици милиони кои инаку на лигите, федерациите и клубовитеи се слеваат во благајни од ТВ правата. Италијанската Серија А и германската Бундес лига прават големи и обемни планови за продолжување на натпреварите во текот на мај. И УЕФА е јасена во намерата да не ги откажува сезоните и да не ги замрзнува шампионатите, но на сите им е јасно дека само еден нов случај, само еден играч позитивен за Ковид-19 повторно ќе застане - сè.

Германците и Италијанците ги имаат предвид протоколите според кои новозаразените преминуваат во изолација и: првенството повторно застанува најмалку две недели, т.е. нови проверки на статусот на тој новозаразен играч. Се разбира, освен ако во меѓувреме нема нови случаи на инфекција, сè е одложено ... Во Италија веќе има жестоко спротивставување на ваквиот протокол и мислењето дека не само што заразените треба да бидат изолирани, туку - секој со кого бил во контакт.

И тоа значи: цели клубскипогони. И судиите кои го судат натпреварот што го играл заразениот. Желбата е една работа, реалноста е друга. Северна Италија, Ломбардија, сè уште е жариште на пандемијата. Фудбал не се игра, парите не се вртат ... Ќе има банкротирања. Враќање на Серија А и Бундеслигата т.е. од сите фудбалски и спортски лиги воопшто може да предизвикаат повеќе проблеми отколку што се планира да се решат!