Ако во моментов 108 мегапиксели е најсилната камера на мобилен, колку мегапиксели има човечкото око?

Samsung Galaxy S20 Ultra има некои камери кои значат сериозна работа. Главната камера има невидена камера од 108 мегапиксели, што и заслужува место меѓу телефонските камери со најголем број мегапиксели. 

Според научникот и фотограф, д-р Роџер Кларк, резолуцијата на човечкото око е 576 мегапиксели. Разликата е огромна ако ова го споредите со 108 мегапикселна камера. Но, што значи тоа? Дали човечкото око е навистина аналогно на фотоапаратот?

Резолуцијата од 576 мегапиксели значи дека ако креирате екран со слика толку остра и јасна што не можете да разликувате одделни пиксели, ќе мора да спакувате 576 мегапиксели во опсегот на големината на вашето видно поле. За да стигнеме до оваа бројка, д-р Кларк претпостави оптимална визуелна острина во видното поле, односно претпостави дека вашите очи се движат по сцената пред вас. Но, во еден поглед, резолуцијата е намалена за околу 5-15 мегапиксели.

Ова е затоа што вашите очи имаат многу недостатоци кои камерата не ги прифаќа. Гледате сцени со висока резолуција само во многу мал простор во центарот на вашето видно поле, наречено фовеа. Имате мртов центар каде вашиот оптички нерв се среќава со мрежницата. Ги придвижувате очите околу сцената не само за да соберете повеќе информации, туку за да ги поправите овие несовршености во вашиот визуелен систем.

Сепак, окото не е објектив на фотоапаратот што собира слики во вашата мемориска банка. Окото е повеќе како детектив, собира податоци и траги од околината, а потоа ги испраќа до мозокот за да формираат целосна слика.