Алфа Ромео кој ќе ве обори од нога

Лука Серафини вели дека оригиналниот модел Алфа Ромео Монтреал од 70-тите предизвика искра на љубовта кон автомобилите во него…

Затоа, тој одлучи да му даде модерна надградба. Засега, сè е во фаза на концепти, кога производителите на автомобили навистина се забавуваат. Бројни брендови веројатно треба да ги слушаат и да ризикуваат малку повеќе. Доколку Алфа Ромео реши да додаде нов модел во нивната флота, тие веројатно треба да се јават во „пристаништето“ на Серафини за да им дадат помош.

Италијанскиот дизајнер скоро објави серија футуристички модели за рендерирање што ги сака најмногу - 1970 Алфа Ромео Монтреал, на Интернет. Наречен Montreal Vision GT, овој концепт носи сè што е поврзано со овој автомобил на сосема ново ниво.

„Кога татко ми го купи портокаловиот Алфа Ромео Монтреал во 1986 година, се сеќавам дека една ноќ тој се врати дома со недостаток на V8. Тој го паркираше својот автомобил во гаражата, а се сеќавам дека прво ги видов црвените позициони светла и хроми детали. Како момче, можам да кажам дека тоа беше почетната точка на мојата љубов кон светот на моторизирањето “.

Првото нешто што може да забележите за овој дизајн е неговата елеганција. Додека автомобилот има триаголна решетка за која е позната Алфа Ромео, заедно со дизајнот и општата форма на спортското купе 2 + 2, сличностите завршуваат тука. Дизајнерот го надогради овој концепт со интересни брановидни кривини, предни светла што суптилно се прелеваат преку решетката и големи аспиратори, а сето тоа го прават далеку повеќе аеродинамичен. И, иако нема технички информации, се шпекулира дека Серафини би го надоградил оригиналниот мотор V8 со моќност од 200 коњски сили.

„Се обидов да создадам нешто субјективно што ќе ми врати парче од моето детство. Нешто на четири тркала што ќе ве воодушеви “.

За жал, дизајнот на Серафини, колку што е убав, навистина нема многу шанси да стане дел од нашата реалност. Сепак, ние ја советуваме марката „Алфа Ромео“ дефинитивно да се движи во оваа насока при креирање на новини.