Амазон произведе самоуправувачко возило - се вика роботакси

Фирмата Зоокс на Amazon започна со тестирање на своите роботакси на отворени јавни патишта во САД како дел од експериментот за воспоставување на мобилност без возач.

Таксито, дизајнирано за сместување на четворица патници, го заврши своето прво пробно возење меѓу две згради на компанијата во Фостер Сити, Калифорнија, објави Zoox. На пробната патека возилото се движело со брзина до 56 км/ч, поминало низ семафори и свртело лево-десно. Сега се планира да се воспостави превоз за вработените.

„Со објавувањето на првото возење на нашиот самоуправувачки автомобил за вработени, го додаваме напредокот што индустријата го забележа во изминатата година и го доближуваме Zoox чекор поблиску до комерцијализирана наменска роботакси услуга за пошироката јавност“, изјави извршниот директор на Zoox, Аича Еванс. 

Вработените со полно работно време отсега ќе можат да патуваат со самовозечко такси помеѓу двете главни деловни згради на Zoox.

Компанијата вели дека нејзиното роботакси, кое поминало „ригорозно“ тестирање на приватни патишта и ги добило потребните одобренија од Одделот за моторни возила во Калифорнија, може да се справи со кривини, семафори, пешаци, возила и други потенцијални пречки при патувањето.

Основана во 2014 година и купена од Амазон во 2020 година, Zoox е единствен во својот пристап кон дизајнирање електрични самоуправувачки возила.

Zoox го отфрли воланот и педалата на сопирачката, тврдејќи дека тие карактеристики се непотребни кога нема човек возач. Седиштата се дизајнирани да се соочуваат едно со друго за да го олеснат разговорот помеѓу патниците.

Google, General Motors и други технолошки и транспортни компании инвестираат милијарди долари во самоуправувачки возила повеќе од една деценија со ветување дека ќе им обезбедат на возачите поголема безбедност и удобност, пишува CNN.

Минатиот октомври, Ford и Volkswagen, двата најголеми светски производители на автомобили, ги прекинаа заедничките напори за развој на самоуправувачко такси.

Извршниот директор на Ford, Џим Фарли, тогаш изјави дека се уште е „оптимист“ за иднината на целосно самоуправувачките автомобили, но и дека „профитабилните, целосно самоуправувачки возила во обем се далеку“.


Фото и Видео: Youtube