Беше уапсен, но обнови и многу манастири: Што велат за Јоаникије Миќовиќ?

За него цела Црна Гора се дигна на нозе. Протесите кои на моменти ексалираа беа и осудени и одобрени, зависи кој како гледа на ситуацијата. Но едно е сигурно за сега. Него го устоличија. Тој долги години и служи на црквата, но имало и контроверзи поврзани за неговот лик и дело.

Кој е Јоаникије?

Митрополитот Црна Гора и Приморје, г -дин Јоаникије, беше устоличен во манастирот во Цетиње.

Неговото Високопреосвештенство митрополитот Црногорски и приморскиот г. Јоаникије (Мишовиќ) е роден на 20 април 1959 година во Велимње (Бањани). Завршил средно училиште во Никшиќ.

Дипломирал на Православниот богословски факултет на Српската православна црква во Белград во 1990 година и дипломирал филозофија на Филозофскиот факултет на Универзитетот во Белград. Се замонашил на 30 октомври 1990 година во манастирот Целија Пиперска. Бил ракоположен во чин јероѓакон на 7 февруари 1991 година, а во чин јеромонах на 17 февруари 1991 година, кога бил назначен за вршител на должноста ѓакон- игумен на манастирот Савина. Назначен е за ректор на Цетинскиот манастир, учител и главен просветител во ново реновираната семинарија Цетиње на 1 септември 1992 година. Во септември 1995 година, тој беше унапреден во ранг на протосиндикат и назначен за в.д ректор на семинаријата Цетиње.

Бил ракоположен за епископ од српскиот патријарх Павле, заедно со митрополитот Амфилохије и 12 други архиепископи, на 3 јуни 1999 година во Цетиње. На седницата во мај 2001 година, Светиот архиерејски синод на Српската православна црква ја основа Будва-Никшичката епархија со седиште во манастирот Ѓурчеви Ступови и за нејзин администратор го назначи викарскиот епископ Будва Јоаникије. На мајската седница, Светиот архиерејски синод на Српската православна црква го избра за епископ на Будва-Никшиќ во 2002 година, а устоличувањето се случи на 4 август во манастирот Ѓурчеви Ступови, древно седиште на Будимјанската епископија од Свети Сава во 1220 година.

По смртта на митрополитот Амфилохије, Светиот архиерејски синод на Српската православна црква го назначи владиката Јованикиј од Будва-Никшиќ на 30 октомври 2020 година, за администратор на испразнетата епархија Црна Гора и Приморјето. Светиот архијерејски синод на Српската православна црква, на својата редовна седница од 24 до 29 мај 2021 година, го избра владиката Будва-Никшиќ, епископ Јоаникије за митрополит на Црна Гора и Приморје.

Од изборот на епископот Будва-Никшиќ, владиката Јоаникије иницираше реконструкција на уништените и изградба на нови цркви и манастири во Епархијата што му беа доверени, повеќе од 60 светилишта, од кои повеќето веќе се завршени и осветени. Со обновувањето на светилиштата, тој започна обнова на монаштвото според строгост или скитски устав. Го започнал епархискиот весник „Свевиџе“ и издавачката дејност во Епархијата. Досега, тој беше член на Светиот архијерејски синод на Српската православна црква во два мандати: од 2005 до 2007 година и од 2012 до 2014 година. Објавува студии и статии од областа на теологијата, историјата на Српската православна црква и литература во црковни списанија и граѓански периодични изданија. По повод дваесетгодишнината од неговата хиерархиска служба (1999-2019), објавена е неговата книга „Светлината сјае во темнината“.

Да потсетиме, владиката Јоаникије и осум свештеници на Српската православна црква беа во притвор поради литургијата во делот на Свети Василије Острошки.

Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Извор: Б92